През последното десетилетие американците управляваха личните си състояния като по

...
През последното десетилетие американците управляваха личните си състояния като по
Коментари Харесай

Инфлацията настъпва и технологичните гиганти няма да защитят инвеститорите

През последното десетилетие американците управляваха персоналните си положения като по учебник - с портфейл 60/40. В най-елементарния си вид той изглеждаше по следния метод: 60% вложения в показателя S&P 500 и 40% - в щатски ДЦК.

Това беше безпроблемна победоносна композиция, просто тъй като Съединени американски щати се гордеят с най-хубавия фондов пазар в света, а облигациите, като се изключи че предлагаха добър приход, осигуряваха и надеждна отбрана против борсови опасности.

Днес времената са необикновени и изискват промени. Примерно, замяната на известно количество дълг със злато, а някои акции на софтуерни компании - с китайски фирмени бумаги. Това би предложило по-добра отбрана, тъй като и двата типа активи могат да се одобряват като кредитни застраховки (CDS) против безредната политика на щатския президент Доналд Тръмп.

Такава е позицията на Шули Рен - коментатор на организация "Блумбърг ", покриващ азиатските пазари. Госпожа Рен е лицензиран финансов анализатор, някогашен капиталов банкер на "Лиймън брадърс " и преди "Блумбърг " е коментирала пазарите за авторитетния американски финансов седмичник Barron's.

Пораженията от COVID-19, прибавени към студената война сред Вашингтон и Пекин, безусловно ни приближават към трета международна война. И тъкмо както по време на военните епизоди от предишното, сме очевидци на нарушени вериги за доставяне, затваряне на граници и ограничаване на придвижването на работна ръка.

Войната обаче е инфлационно събитие.

Евтините елементи за коли, създавани в Ухан, към този момент не могат да стигат до Съединени американски щати, а френските виновност сигурно ще са по-скъпи поради усложнената логистика по доставките. От своя страна, Федералният запас наводнява финансовата система с кеш и единствено за три месеца активите му набъбнаха с две трети - до съвсем 7 трлн. щ. $. И, с цел да утежни нещата в допълнение, щатската централна банка подхваща изчаквателна позиция към инфлацията и е подготвена да се откаже от превантивни лихвени нараствания макар упованията на потребителите.

Според госпожа Рен, облигациите към този момент не са ефикасни застраховки на акциите в настоящия свят на свръх-ниски лихви и в очакване на нфлационен напън. При тази настройка златото би свършило по-добра работа. След мощния напредък на жълтия метал обаче се постанова разумният въпрос дали не е късно за индивидите да се включат в играта.

Отговорът се крие в историческия опит. След колапса на "Лиймън брадърс " през 2008-а, златото стартира да нараства и продължи нагоре до септември 2011-а, с други думи - три години.

Междувременно, в изискванията на съществуващото опълчване би било мъдро хората да се застраховат против евентуални загуби. Особено като се има поради, че сегашната студена война не е за сухопътни или морски територии, а за преобладаващо състояние над технологиите от последващо потомство.

Съединени американски щати имат безусловно предимство сега, тъй като дизайнът на чиповете и на роботите е много по-напреднал в сравнение с китайския. Това преимущество обаче последователно понижава. Докато Вашингтон хвърля трилиони долари под формата на тласъци, с цел да преодолее рецесията, провокирана от пандемията от ковид, Пекин управлява болестта много по-добре и в същото време ускорява софтуерните си позиции.

В момента азиатският исполин убива с един патрон два заека. Инвестираните 1.4 трлн. щ. $ в нови технологии е новият китайски пакет от тласъци. И вместо да строят нови пътища за на никое място, китайците конфигурират станции, учредени на технологиите от пето потомство (5G).

На фона на протичащото се, е извънредно време да се намерения за нашарване на вложенията отвън акции на щатски компании. Едрите софтуерни колоси към този момент са прекомерно преобладаващи, като петте имена с най-голяма пазарна капитализация към този момент са с 20% дял в S&P 500 и от общия растеж на показателя от началото на годината. Това изяснява за какво последните компании от континентален Китай, които записаха книжата си в Ню Йорк, макар напъните на администрацията на Тръмп да отстрани корпоративен Китай от тържищата си, са по-успешни от американските съперници.

В случая не става въпрос вложителите да изтелят пари от едрите американски софтуерни групи и да ги вкарат в китайските колоси, тъй като те имат същите проблеми - прекомерно скъпи акции и невъзможни упования. Тазгодишните пасивни финансови потоци задълбочиха концентрацията на риск в базовите показатели. И "Алибаба груп холдинг " и "Тенсент холдингс " имат една трета тегло в MSCI China Index и към 14% в показателя на разрастващите се пазари MSCI Emerging Markets Index.

Инвеститорите по-скоро би трябвало да се насочат към по-дребните софтуерни компании. Истината е, че откакто бъде напипана обещаваща технология, сдруженията за частни капитали няма да чакат тя да разцъфне. Подходящ образец в този аспект е индийската Reliance Industries, чиято пазарна капитализация надвиши 100 милиарда щ. $ за интервал от едвам три месеца. Подобен напредък имаха и книжата на "Тенсент ".

"Голдмън Сакс " също предизвестява за смяна на пазарните настройки, само че при положение на сполучливи тествания и следващо произвеждане на ваксина против COVID-19.

Това може да провокира всеобщи продажби на облигации и пренасочване от акции на софтуерни компании към бумаги на циклични. Предстоящите избори в Съединени американски щати и откриването на образователната година с наличие на учениците в класните стаи, което може да направи вируса по-агресивен, също ще са измежду пазарните мотори.

Антивирусна ваксина плюс смяна на щатската администрация ще е в интерес на акциите на компаниите от разрастващите се пазари "ако комерсиалните опасности намалеят паралелно с данъчен растеж в Америка ", показват стратезите на банката.

И въпреки че те считат, че към момента е рано за нападателен капиталов поврат, те оферират на търговците на варианти да проиграят разновидностите.

"Голдмън Сакс " е песимистично надъхан и за зелените пари и поддържа прогнозата си за по-нататъшното им поевтиняване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР