През последните седмици руската армия е увеличила използването на зенитно-ракетни

...
През последните седмици руската армия е увеличила използването на зенитно-ракетни
Коментари Харесай

Снарядите свършват! Русия провежда активни атаки по наземни цели със зенитно-ракетни комплекси С-300

През последните седмици съветската войска е нараснала потреблението на зенитно-ракетни комплекси С-300 по наземни цели. Последните случаи са от тази нощ, когато регионът на Николаев беше нападнат със ЗРК С-300 ситуирани на територията на окупираната Херсонска област. Наземното потребление на комплекса провокира полемики в обществените мрежи и новинарските уеб сайтове, включително и OFFNews с хипотезата, че или става въпрос за неточност в превода, или за непросветеност на създателите в първоизточниците.

OFFNews се обърна за коментар към боен специалист с дълготраен опит като учител във факултета по Артилерия и Противовъздушна отбрана на Военния университет „ Васил Левски “ при изискване за опазване на анонимността му.

„ Определенията „ земя-въздух “ и „ земя-земя “ са класификации, които демонстрират предназначението на комплекса, само че това не значи, че съответното въоръжение не може да бъде употребявано и по други цели. Основният параметър, главната характерност, която би следвало да тежи най-вече при избора на въоръжението е точността на попадение. Когато имаме дребен радиус на отклоняване или жестоко казано, когато системите са по-малко точни, тогава е нецелесъобразно да се употребяват за поразяване точкови обекти като малоразмерни цели, жива сили и прочие. Тук главно въздейства поразяващото деяние, което зависи от взривното вещество. Има системи с касетъчни муниции. След взривяването на дадения касетъчен арсенал се получават голям брой осколки, които са задоволителни с кинетичната си сила да поразят живата мощ и огневи средства на съперника. “ – разяснява специалистът, съгласно който постоянно би трябвало да се изхожда от коефициента на успеваемост.

„ За да проучваме дейностите на съветските командири, решили да употребяват С-300 за поразяване на наземни цели се нуждаем от повече информация, каквото сега липсва. Комплексът С-300 е мощно оръжие с огромна далекобойност. Тонажът на една ракета е доста по-голям. Вместо да се изстрелят един вагон с малокалибрени снаряди – 155, 152 или 200 милиметра, изстрелват една такава ракета, която нанася голямо проваляне на здания и прилежащи терени. Икономически това не е целесъобразно. Но те (руснаците, б. р.) могат да си го разрешат. “ – добавя източникът.

" Всичко е доста релативно, а ние с вас не знаем каква е съответната обстановка, довела до потреблението на С-300 не по първичното му предопределение. Понякога може да се наложи за да се резервира самодейността да се нанесе някакво огнево поразяване. След като нямаш опция за други муниции, стреляш с това, което имаш с цел да поддържаш тактическата цел и да задържиш самодейността. “ – разяснява преподавателят по Противовъздушна отбрана.

Хипотезата, че руснаците стрелят с това, което имат, се показва и от английското министерство на защитата, и от основания във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW). Военните специалисти в Европа и Съединени американски щати от няколко седмици приказват за снаряден апетит у съветските сили в Украйна. Според ISW всеобщото потребление на противозенитни комплекси по наземни цели демонстрира изтощение на запасите от по-мощни ракети. Руснаците имат огромно количество ЗРК С-300 и им намират приложение съгласно обстановката на бойното поле.

Последните нанесени удари са от региона на Херсонска област, където има усложнения с логистиката поради провали по трите моста, свързващи Херсон с региона. Руснаците са преработили модула на ЗРК по този начин, че да може да стреля по наземни цели, макар, че такива стрелби са осъществявани надалеч преди началото на войната в Украйна.

OFFNews откри известие на пресслужбата на Източния боен окръг от 30 май 2017 година, в което се споделя, че „ планове на ЗРК С-300 в Хабаровския край са провели условни пускове на ракети по наземни цели – бронирана техника на конвенционален съперник. “ Личният състав на зенитно-ракетните системи С-300 е извършил развръщане на пусковите установки и е отработил електронен пуск на ракети по наземни цели, имитиращи техника на врага. В известието особено се акцентира, че зенитните системи С-300 са способни да унищожават наземни цели, получавайки за тях координати от разследващите подразделения на сухопътни войски.

В изискванията на войната в Украйна руснаците не разполагат с дотатъчно наводчици и не биха могли да нанесат точни удари благодарение на С-300. При това състояние тактически за армията на Русия е значимо просто да удря нещо, запазвайки самодейността, а към това идва психологическия резултат на заплашване на цивилното население на съперника и предизвикателство на суматоха и паника.

През 2016 година по оръжейни конгреси Русия демонстрира версията на ЗРК С-300ПМ, която е предопределена за защита на промишлени, военни и жилищни обекти против въздушни офанзиви, а също и за пукотевица по наземни цели, като това е включено в спецификацията на тази трансформация.

Британското министерство на защитата, обаче, има и още една догадка. Недобре подготвените планове на С-300 биха могли да пропуснат цел, а ракетата в последна сметка да порази цивилни обекти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР