През последните седмици руската армия е увеличила използването на зенитно-ракетни

...
През последните седмици руската армия е увеличила използването на зенитно-ракетни
Коментари Харесай

Може ли, не може ли? Русия провежда активни атаки по наземни цели със ЗРК С-300 -

През последните седмици съветската войска е нараснала потреблението на зенитно-ракетни комплекси С-300 по наземни цели. Най-новите случаи са от тази нощ, когато регионът на Николаев беше нападнат със ЗРК С-300, ситуирани на територията на окупираната Херсонска област. Наземното потребление на комплекса провокира полемики в обществените мрежи и новинарските уеб сайтове, включително и OFFNews с хипотезата, че или става въпрос за неточност в превода, или за непросветеност на създателите в първоизточниците.

OFFNews се обърна за коментар към боен специалист с дълготраен опит като учител във факултета по Артилерия и Противовъздушна отбрана на Военния университет „ Васил Левски “ при изискване за опазване на анонимността му.

„ Определенията „ земя-въздух “ и „ земя-земя “ са класификации, които демонстрират предназначението на комплекса, само че това не значи, че съответното въоръжение не може да бъде употребявано и по други цели. Основният параметър, главната характерност, която би следвало да тежи най-вече при избора на въоръжението е точността на попадение. Когато имаме дребен радиус на отклоняване или жестоко казано, когато системите са по-малко точни, тогава е нецелесъобразно да се употребяват за поразяване точкови обекти като малоразмерни цели, жива сили и прочие. Тук главно въздейства поразяващото деяние, което зависи от взривното вещество. Има системи с касетъчни муниции. След взривяването на дадения касетъчен арсенал се получават голям брой осколки, които са задоволителни с кинетичната си сила да поразят живата мощ и огневи средства на съперника. “ – разяснява специалистът, съгласно който постоянно би трябвало да се изхожда от коефициента на успеваемост.

„ За да проучваме дейностите на съветските командири, решили да употребяват С-300 за поразяване на наземни цели се нуждаем от повече информация, каквото сега липсва. Комплексът С-300 е мощно оръжие с огромна далекобойност. Тонажът на една ракета е доста по-голям. Вместо да се изстрелят един вагон с малокалибрени снаряди – 155, 152 или 200 милиметра, изстрелват една такава ракета, която нанася голямо проваляне на здания и прилежащи терени. Икономически това не е целесъобразно. Но те (руснаците, б. р.) могат да си го разрешат. “ – добавя източникът.

" Всичко е доста релативно, а ние с вас не знаем каква е съответната обстановка, довела до потреблението на С-300 не по първичното му предопределение. Понякога може да се наложи за да се резервира самодейността да се нанесе някакво огнево поразяване. След като нямаш опция за други муниции, стреляш с това, което имаш с цел да поддържаш тактическата цел и да задържиш самодейността. “ – разяснява преподавателят по Противовъздушна отбрана.

Хипотезата, че руснаците стрелят с това, което имат, се показва и от английското министерство на защитата, и от основания във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW). Военните специалисти в Европа и Съединени американски щати от няколко седмици приказват за снаряден апетит у съветските сили в Украйна. Според ISW всеобщото потребление на противозенитни комплекси по наземни цели демонстрира изтощение на запасите от по-мощни ракети. Руснаците имат огромно количество ЗРК С-300 и им намират приложение съгласно обстановката на бойното поле.

Последните нанесени удари са от региона на Херсонска област, където има усложнения с логистиката поради провали по трите моста, свързващи Херсон с региона. Руснаците са преработили модула на ЗРК по този начин, че да може да стреля по наземни цели, макар, че такива стрелби са осъществявани надалеч преди началото на войната в Украйна.

OFFNews откри известие на пресслужбата на Източния боен окръг от 30 май 2017 година, в което се споделя, че „ планове на ЗРК С-300 в Хабаровския край са провели условни пускове на ракети по наземни цели – бронирана техника на конвенционален съперник. “ Личният състав на зенитно-ракетните системи С-300 е извършил развръщане на пусковите установки и е отработил електронен пуск на ракети по наземни цели, имитиращи техника на врага. В известието особено се акцентира, че зенитните системи С-300 са способни да унищожават наземни цели, получавайки за тях координати от разследващите подразделения на сухопътни войски.

В изискванията на войната в Украйна руснаците не разполагат с дотатъчно наводчици и не биха могли да нанесат точни удари благодарение на С-300. При това състояние тактически за армията на Русия е значимо просто да удря нещо, запазвайки самодейността, а към това идва психологическия резултат на заплашване на цивилното население на съперника и предизвикателство на суматоха и паника.

През 2016 година по оръжейни конгреси Русия демонстрира версията на ЗРК С-300ПМ, която е предопределена за защита на промишлени, военни и жилищни обекти против въздушни офанзиви, а също и за пукотевица по наземни цели, като това е включено в спецификацията на тази трансформация.

Британското министерство на защитата, обаче, има и още една догадка. Недобре подготвените планове на С-300 биха могли да пропуснат цел, а ракетата в последна сметка да порази цивилни обекти. 

(6/6) There is a high chance of these weapons missing their intended targets and causing civilian casualties because the missiles they are not optimised for this role, and their crews will have little training for such missions.
— Ministry of Defence???????? (@DefenceHQ)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР