През последните седмици отношението на руските елити, както и на

...
През последните седмици отношението на руските елити, както и на
Коментари Харесай

Руски журналист: Путин реагира алергично на всеки намек за критика

През последните седмици отношението на съветските елити, както и на държавната администрация към така наречен специфична интервенция в Украйна на няколко пъти се промени радикално, написа Александър Дубови на страниците на немския „ Берлинер Цайтунг “.

Според създателя началният потрес от войната, минал по-късно в еуфорично утвърждение, в това време бил сменен от съвсем повсеместни песимистично-фаталистични настроения. Макар всеобщата подтиснатост и неодобрението към Путин да нараствали непрекъснато, към момента Русия била прекомерно надалеч от очевидна вълна на отвращение. Нямало и ясни показа за бъдещето на страната в ерата след Путин.

Всеобщо отрезвяване

Известното съветско онлайн издание “Медуза”, което беше оповестено от Кремъл за „ задграничен сътрудник “, разгласява информации за диалозите на съветския проверяващ публицист Александър Перцев с държавни чиновници и членове на президентската администрация, която има славата на кабинет в сянка. Споделените пред Перцев отзиви показвали, че е настъпило всеобщо отрезвяване. Сред ръководещите кръгове в Кремъл към този момент нямало хора, които да са “изцяло удовлетворени от Путин”.

От една страна, поддръжниците на войната не са удовлетворени от напредъка на военните дейности. Мнозина от тях упорстват за най-малко частична готовност и за по-решителни дейности, които да принудят Киев да се съобщи. Но Кремъл не е подготвен да пристъпи към всеобща готовност. Икономическият демократичен хайлайф в държавното управление и отвън него пък е неудовлетворен от войната и от неналичието на съществени стъпки за дипломатическо решение на спора посредством договаряния.

Путин отхвърля да одобри, че стопанската система страда поради войната

Мащабът на глобите и резултатите върху съветската стопанска система очевидно провокират сериозна паника измежду съветските елити. Според един от източниците през лятото се чакат проблеми в транспортния бранш и в опазването на здравето. Никой не предвижда завръщане към остарелия метод на живот. Надеждата на множеството от околните до Кремъл среди е, че някак ще оцелеят благодарение на незаконен импорт и разширение на търговията с Китай и Индия.

Според информацията на „ Медуза “ съветският президент отхвърля да одобри обстоятелството, че икономическите компликации са породени от съветската експанзия в Украйна и реагирал алергично даже и на най-лекия намек за рецензия. В диалог с Путин губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов показал, че има сериозен спад в областта на строителството в района, както и тежки логистични проблеми. Руският президент реагирал остро и му дал отговор, че усложненията в строителството нямат нищо общо със “специалната военна интервенция в Донбас”. Кремъл също така към момента не вярвал, че Европа в действителност ще вкара ембарго върху вноса на нефт и газ, написа съветското издание.

Реални проекти за свалянето на Путин няма

Според източниците на “Медуза” диалог за бъдещето на Русия след Путин към този момент се води, само че действителни проекти за неговото принудително събаряне за момента няма. Сред обсъжданите имена като наследници на Путин се загатват Сергей Собянин - кмет на Москва, някогашният президент Дмитрий Медведев и първият заместник-председател на президентската администрация Сергей Кириенко.

Въпреки всички недоволства и опасности, пред които съветският хайлайф е изправен, събеседниците на Перцев въпреки всичко споделят, че тематиката за промяната на Путин се води единствено в персонални диалози. Като цяло убеждението е, че той ще напусне поста си единствено при положение на съществено утежняване на здравословното му положение.

Русия желае да анексира елементи от Украйна, Южна Осетия и Беларус?

Според информация на " Медуза " интензивно се работи по подготовката на референдуми за анексирането на така наречен Донецка и Луганска национални републики и окупираните елементи от украинските области Херсон и Запорожие.

Възможната дата за тези референдуми зависи от развиването на бойните дейности в Донбас. От днешна позиция реалистичната дата е 11 септември. Според събеседниците на " Медуза " по същото време може да се организира и референдум за присъединението на отделилия се грузински район Южна Осетия към Русия. Те считат също, че е вероятен и референдум за сливането на Русия и Беларус. Но това зависи и от президента на Беларус Александър Лукашенко. Той към момента можел сполучливо да се опълчи.

“Русия губи бъдещето си”

Дори Путин да остане на власт, Русия към този момент понесе огромни загуби от войната. Според неотдавна оповестена статистика на съветските секрети служби ФСБ до края на март страната са напуснали 3,8 милиона съветски жители. И въпреки да е ясно, че не всички са останали зад граница, и други източници сочат, че ситуацията е съществено, написа “Цайт”.

Според съветското Обединение за цифрова връзка единствено през април до 100 хиляди души са напуснали страната. Според неразрешената в Русия организация „ Ok Russians “, която оказва помощ на руснаци, избягали в чужбина, единствено през март 300 000 души са обърнали тил на страната. 57 % от тях са имали сигурна работа, една трета са били заети в IT сектора, а съвсем 60 % са на възраст под 35 години. “Русия губи бъдещето си”, обобщават от “Ди Цайт”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР