„През последните няколко месеци тонът ескалира много сериозно между лекарите,

...
„През последните няколко месеци тонът ескалира много сериозно между лекарите,
Коментари Харесай

Проф. Габровски си е подал оставката като заместник-директор на Пирогов

„ През последните няколко месеци тонът ескалира доста съществено сред лекарите, по-специално лекарите от „ Пирогов “, и министерството на опазването на здравето. Създаде се една атмосфера на доста огромно напрежение. Мисля даже, че в случай че следим изявленията, в случай че следим обществените мрежи и други канали стигнаха до едни крайности, които от дълго време не бяхме виждали. Най-страшното е,. че започнахме да виждаме образуването на едни групи лекари против други лекари поради, че всички се печем на еднакъв огън. Това продължаваше прекомерно дълго време и трябваше да се потърси метод да се постави край. Това стана до някаква степен на тази среща “.

Това съобщи пред бТВ проф. Николай Габровски във връзка на срещата сред медиците от незабавната болница и управлението на министерството на опазването на здравето в сряда. Самият той е бил в много особена позиция поради позицията си както в БЛС, където е зам.-председател, по този начин и в „ Пирогов “.

„ Знаете, че нещата в „ Пирогов “ започнаха с една инспекция и констатация на НЗОК, която откри нарушавания за една немалка сума. Трябва да се има поради, че тези нарушавания не могат да бъдат признати за такива, до момента в който не бъде приключена тази инспекция, до момента в който не бъде протестирана и няма решение по нея. Тоест обявената сума сигурно е напълно друга. Тази е работна “, сподели Габровски.

„ Нещо друго, което е доста значимо, че тя се отнасяше за един интервал, през който ние сме се борили с COVID-19. В този интервал финансирането на здравната система беше радикално друго. На нас, лекарите, ни беше казано че е обезпечена една сума пари, има финансиране, да създадем всичко за пациентите – „ грижете се за здравната част, финансовата е обезпечена “. Всъщност и тук идва най-важното – „ Пирогов “ няма никакъв претекст за това по този начин наречено източване, тъй като получава едни и същи пари през този интервал от време. като финансиране е обезпечено “, съобщи Габровски.

„ Всяка болница има финансов предел за своето битие и за „ Пирогов “ това е към 5 милиона на месец. Така или другояче тук не може да става дума за финансова машинация и това залегна в подписаното съглашение (в сряда с министерството на здравеопазването). (…) Втора точка е, че това са административни нарушавания, които следва да бъдат ревизирани и конкретизирани какъв брой са действителни. Тоест не става дума за точене на касата, а за неверно попълнена документи “, съобщи лекарят.

„ Третата точка на съглашението визира това, че медиците от „ Пирогов “ са от голяма важност за здравната система, тъй като се е стигнало до такава степен, че някои от сътрудниците му са желали болничното заведение да приключи работа “, разкри Габровски.

По думите му „ не малко сътрудници считат, че това съглашение не е изчистило името на „ Пирогов “. Той е безапелационен, че митингът не е в отбрана на една персона, а на лекарите в незабавната болница, които са доста наранени. Случаят е повлиял неприятно на реномето на медиците и още веднъж имаме случаи на принуждение против тях, а единствено преди няколко месеца хората ги приветстваха, счита неврохирурга.

Самият той персонално си е подал оставката като заместник-директор на "Пирогов " преди няколко дни, тъй като мисли, че е обикновено всеки шефа самичък да избира екипа си, само че ще оказва помощ на новото управление в болничното заведение, които са негови сътрудници и познава от дълго време.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР