През последните няколко месеца Съединените щати постоянно са изпращали съобщения

...
През последните няколко месеца Съединените щати постоянно са изпращали съобщения
Коментари Харесай

The Washington Post: САЩ предупредиха Русия да не използва ядрено оръжие в Украйна

През последните няколко месеца Съединените щати непрекъснато са изпращали известия в Москва с предизвестия към Кремъл, че ще има съществени последствия при приложимост на нуклеарно оръжие, написа The Washington Post. Информацията е позована на американски публични лица.

Посочва се, че администрацията на Джо Байдън е решила в известията да няма конкретика във връзка с последствията след възможен нуклеарен удар, което поражда напрежение в Кремъл за това по какъв начин ще реагират Съединени американски щати. В дискурса да нуклеарното въздържане този метод е наименуван " стратегическа несигурност “.

Не се оповестяват елементи за текста на известията, както и кой ги е предавал, само че е известно, че това е ставало посредством Държавния департамент.

Не е известно дали е отправяно ново предизвестие след речта на Путин от 21 септември, в която той насочи директна опасност за нуклеарен удар.

Представители на администрацията на Байдън са подчертали, че това не е първата нуклеарна опасност от страна на Кремъл след 24 февруари, когато стартира съветската инвазия в Украйна. По думите им, към този момент няма никакви признаци, че Русия предислоцира нуклеарни оръжия и се готви за нуклеарна офанзива.

Същевременно се отбелязва, че последните изказвания на съветската власт са по-конкретни, в сравнение с предходните, и идват в миг, когато Русия губи борбата на фронта под натиска на украинското контранастъпление.

Ако преди напъните на Кремъл бяха ориентирани към това да накарат Съединени американски щати и съдружниците им да не дават мощна военна помощ на Украйна, последните мнения на Путин демонстрират, че Русия преглежда опцията за потребление на нуклеарно оръжие в Украйна като средство да „ замрази “ своите завоевания и да принуди Киев към послушание, съобщи Даръл Кимбъл, изпълнителен шеф на Асоциацията за надзор на оръжията.

" Всички би трябвало да признаем, че това е един от най-сериозните, в случай че не и най-сериозният епизод, при който може да бъде употребявано нуклеарно оръжие, от десетилетия насам. Последствията даже от така наречен „ лимитирана нуклеарна война " биха били безусловно пагубни. " — уточни Кимбъл.

В продължение на доста години американските специалисти показват опасения, че Русия може да употребява тактическо нуклеарно оръжие, което някои назовават " нуклеарно оръжие на бойното поле ", с цел да приключат стандартна война при своите условия — тактика, която от време на време е наричана " ескалация за деескалация ".

WP отбелязва, че администрацията на Байдън ще се сблъска с рецесия, в случай че Русия употребява дребен нуклеарен заряд в Украйна, която няма подписан съюзнически контракт със Съединени американски щати. Всеки пряк боен отговор на Съединени американски щати против Русия ще сътвори риск от по-мащабна война сред свръхдържавите, притежаващи нуклеарни оръжия, — избягването на такава война е първокачествен приоритет за политиката на Белия дом във връзка с Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР