През последните няколко години все по-често чуваме за сериозни уязвимости,

...
През последните няколко години все по-често чуваме за сериозни уязвимости,
Коментари Харесай

Глобална уязвимост в чиповете на Qualcomm засяга над един милиард смартфони

През последните няколко години все по-често чуваме за съществени уязвимости, засягащи десетки милиони компютърни устройства. Така да вземем за пример, и засегнаха голям брой процесори на Intel, както и някой чипове на AMD и на ARM. Необходими бяха доста месеци за оправянето с тези уязвимости, като това не мина безболезнено – понижи се бързодействието на процесорите, което се усеща най-много при работа със запаметяващите устройства.

Новата накърнимост от сходен жанр, която бе класифицирана като CVE-2020-11292 , бе открита в модемите, интегрирани в SoC на Qualcomm и дава опция за приемане на достъп до прехвърляните посредством мобилната мрежа данни, в това число текстовите известия и даже телефонните диалози. Това се реализира посредством внедряването на вредоносен код във върмуера на модема на Android смарт телефоните. Използва се интерфейса на Qualcomm MSM от 90-те години. Най-коварното на тази накърнимост е, че тя съществува в множеството от употребяваните през последно време модеми на Qualcomm с поддръжката на от 2G до 5G. Не се оповестяват повече детайлности, с цел да не се позволен злоупотреби.

Според уеб-портала Check Point, който в детайли тази накърнимост, тя визира до 30% от всички употребявани към сегашен ден Android смарт телефони, а това са над един милиард мобилни устройства.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР