През последните няколко години усилията на местната власт са съсредоточени

...
През последните няколко години усилията на местната власт са съсредоточени
Коментари Харесай

Емил Димитров: Враца е пример за добро управление на ключови проекти

„ През последните няколко години напъните на локалната власт са съсредоточени в възстановяване на качеството на питейната вода посредством реализирането на Водния цикъл , както и в модернизацията на публичния превоз и ефикасното ръководство на отпадъците. Именно поради това, Враца е образец за положително ръководство на основни планове за цялата общественост . Днес, слагаме началото на построяването на апаратура за преправка на разделно събрани зелени боклуци - оборудване, което не просто ще понижи количеството на депонирания боклук, само че и ще способства за превръщането на общините Враца и Мездра в чисти градове. Двата града са образец за едно ползотворно съдействие, в името на живущите, тъй като грижата за хората не е пожелателна, а наложителна ” - сподели министърът на околната среда и водите - Емил Димитров преди символичната първа копка на компостиращата апаратура.

Кметът Калин Каменов съобщи, че с реализирането на плана за обработка на зелени боклуци, Враца ще е образец за това по какъв начин изхвърленото може да бъде екологичен артикул . „ Успоредно с построяването на компостиращата апаратура започваме и поетапното монтиране на подземни контейнери, които са с по-голяма съдържимост. Сред ограниченията за дейно ръководство на отпадъците планираме и разнообразни начинания, насърчаващи разделното събиране. Вярвам, че с общи старания можем да създадем Враца чист и зелен град ” - добави Каменов и пожела триумф на фирмата-изпълнител.
На събитието участва и кметът на Мездра - Иван Аспарухов, който благодари на Калин Каменов за ползотворното съдействие сред двете общини при правенето на плана.
Представителят на фирмата-изпълнител „ Компонере ” ДЗЗД – инж. Стоян Кисьов подсигурява качествено осъществяване на строително-ремонтните действия по инсталацията. „ Предстои построяването на едно новаторско оборудване, в което годишно ще бъдат обработвани над 7 200 тона зелени боклуци . Очаква се на ден да се третират над 50 куб. биоразградими боклуци, които ще се трансформират суровина, употребена при озеленяването и в земеделието ” - сподели още инж. Кисьов.

Церемонията продължи с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.
Първата копка на компостиращата апаратура бе направена от кметовете на Враца и Мездра - Калин Каменов и Иван Аспарухов, министър Емил Димитров и представителя на строителя – инж. Стоян Кисьов.
На събитието участваха още: регионалният шеф Малина Николова, ръководителите на Общинските препоръки на Враца и Мездра – Нели Стоянова и Яна Нинова и общински съветници.
Проектът за „ Изграждане на апаратура за компостиране на разделно събрани зелени боклуци – район Враца ”, финансиран от оперативна стратегия „ Околна среда 2014 - 2020 година ” е на стойност 5 845 347,29 лв.. Договорът за построяването беше подписан на 5.11.2018 година Безвъзмездната финансова помощ е в размер от 4 400 662,69 лв., а съфинансирането от бенефициента Община Враца и колегата Община Мездра - 1 444 684,60 лв..

В рамките на визитата си във Враца, министър Емил Димитров се срещна с технологията на полагане на новите чугунени тръби на Довеждащия тръбопровод от бент. „ Среченска бара ” до Враца. Кметът Каменов, шефът на ВиК-Враца Ангел Престойски и представители на фирмата-изпълнител на обекта демонстрираха трасето, по което ще минава 33-километровият тръбопровод.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР