През последните няколко години женският футбол започва да излиза от

...
През последните няколко години женският футбол започва да излиза от
Коментари Харесай

Най-добре платената футболистка печели 272 пъти по-малко от Меси

През последните няколко години женският футбол стартира да излиза от сянката на мъжкия. Вече съвсем всеки огромен тим си има дамско направление, а най-хубавите даже мерят сили в женския вид на Шампионската лига. Каквито и триумфи да реализират обаче, заплатите им даже не се приближават до тези при мъжете.

Според Insider звездата на Съединени американски щати Карли Лойд е най-добре платената футболистка през 2020 година. Лойд, която играе за „ Скай Блу “ в американския хайлайф, оглавява класацията с доходи от 518 000 $ годишно. Това е 272 пъти по-малко от звездата на „ Барселона “ Лионел Меси - най-добре платения футболист.

Втора в листата за възнагражденията е нападателката на „ Челси “ и Австралия Саманта Кер. 27-годишната футболистка е спечелила 500 000 $ заплата за последната година.

На трето място в листата е нападателката Алекс Морган, която играе за „ Орландо Прайд “ и е капитан на женския народен тим по футбол на Съединени американски щати. Алекс Морган има главен приход от към 450 000 $.

Постоянно борещата се за пълноправие Меган Рапиноу се причислява към листата с 447 000 щатски $ годишно. Американското крило и капитан на „ ОЛ Рейн “ в Националната женска футболна лига (NWSL) е притежател на „ Златната топка “. Тя бе определена за номер 1 на международното състезание през 2019 година
Снимка: Getty Images
Челната петица затваря нападателката на „ Чикаго Ред Старс “ Джули Ерц. Тя печели годишно по 400 000 щатски $. За съпоставяне, петият най-високо обезщетен в мъжкия футбол – Мохамед Салах от „ Ливърпул “, взима по 37 млн. $ на година.

През 2019 година, 28 представителки на националния тим на Щатите осъдиха Американската футболна федерация за 66 милиона $. При завеждането на делото дамите акцентираха, че непозволено получават доста по-малко от мъжете при постигането на идентични цели.

Основният мотив е обвързван с триумфите на двете гарнитури през последните години и бонусите за резултати. За съпоставяне, наградният фонд на международното за дами във Франция през 2019 година беше 30 милиона $, а шампионките получиха 4 милиона. В Русия през 2018-а от 400 млн. $, 38 бяха обезпечени за първенеца. В случая Франция.

Американските футболистки изгубиха правосъдния развой, само че съдът реши изискванията при пътешестване и настаняване да бъдат уеднаквени – каквото за мъжете, такова и за дамите.

Темата за идентичните хонорари обаче не стопира да се тиражира в медиите, подбудена от изявите и изявленията на част от футболистките.

През 2019-а Съединени американски щати победи с 2:0 Нидерландия на финала във Франция, а от публиката се чуваха викания за „ равностойно заплащане “.

В мача против Япония през 2020 година международните шампионки носиха тениските си наопаки в символ на митинг. “На нас ни се заплаща по-малко, в сравнение с мъжете за всеки трофей, победа, еднакъв и за всеки един футболен мач. По-малко. Това се случва на нас, на мен, на всеки човек, който е третиран нищожно заради своя пол”, сподели преди време лицето на американския тим Меган Рапиноу.

Няма по какъв начин да не отбележим, че големите разминавания сред заплатите на мъжете и дамите са свързани с известността и качеството на игра. Именно по тези индикатори женският футбол отстъпва съществено.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР