През последните няколко дни Столицата и други градове в страната

...
През последните няколко дни Столицата и други градове в страната
Коментари Харесай

Колко опасен е смогът за здравето ни

През последните няколко дни Столицата и други градове в страната са обгърнати в гъст смог и всеки от нас в друга степен претърпява отрицателните последици от това.

Вече може да проследим положението на въздуха над София в действително време в страницата на плана " AirBG.info ", който съставлява самостоятелна национална мрежа от станции за премерване на атмосферните условия и фините прахови частици и прави повече от 100 000 замервания на ден на територията на столицата.

Смогът над обитаемоте места може да се разграничава по състав според от това дали източникът му е най-вече изгарянето на въглища, дърва и газ, или се дължи на индустрията и превоза.
 Снимка 332951

Значение за състава му има и сезонът . Например през горещите и слънчеви дни доминира така наречен фотохимически смог , който се образува при взаимоотношението сред слънчевите лъчи и замърсителите с промишлен или транспортен генезис.

Взаимодействието на азотните оксиди и летливите органични съединения под въздействие на високите температури и слънчевата светлина води до образуването на озон в приземния пласт на атмосферата, който може да провокира инфектиране на дихателната система, понижаване на функционалността на белия дроб и угнетяване на имунната система.
 Снимка 456529

Освен озона, присъщ за летните месеци, смогът е кондензиран още с азотен и серен диоксид, въглероден оксид и фини прахови частици . Всички тези субстанции са изключително рискови за по-възрастните хора, децата и страдащите от астма или други болести на дихателната система , като провокират възпаления , раздразнение на очите и носа , както и изсушаване на лигавицата на носа и гърлото, което намалява способността на организма да се пази от вирусни или бактериални инфекции.

Особено рискови са фините прахови частици, като вредата, която нанасят зависи от техния размер, химичен състав и от веществата, които са полепнали по тях, включително мутагени, ДНК-модулатори и други Основните източници на прахуляк са индустрията, превозът (включително частици от износването на гуми, катализатори и др.), енергетиката и битовото отопление, а метеорологичните условия през зимата постоянно пречат на разсейването на частиците и те дълго се задържат в атмосферата към източника си.
 Снимка 332952

Колкото по-малък е размерът на праховите частици, толкоз по-опасни стават те, защото горните пътища на дихателната система не съумяват да ги филтрират и те навлизат надълбоко в белия дроб, достигайки даже до най-фините му отдели - алвеолите, откъдето могат да бъдат отстранени доста постепенно и мъчно.

Учените изследват въпроса за прекосяването на ултрафините прахови частици в кръвта и даже навлизането им в мозъка с всички последици от това.
 Замърсяването, врабчетата, градските птици и по какъв начин им въздейства мръсният въздух
Защо изчезват врабчетата

Как градът убива пернатите си жители

Докато чакаме виновните институции да вземат ограничения, единственият метод, по който можем да се предпазим, е да понижим престоя си навън ... или да носим противогаз.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР