През последните години все повече се говори за глутенова непоносимост.

...
През последните години все повече се говори за глутенова непоносимост.
Коментари Харесай

Сухо мляко отключва алергия при бебетата

През последните години от ден на ден се приказва за глутенова нетърпимост. Причината за повишението на вниманието към глутеновата нетърпимост е фактът, че болестта през последните години стартира да визира не малко хора, а при някои свои разновидности може да докара и до съдбовен край.

Всички зърнени храни, съдържащи глутен, са токсични за болните от целиакия. Три са проблемите, свързани с пшеницата – първият е нетърпимост към нея, най-фаталният – алергия, а най-разпространеният е целиакията или така наречен глутенова нетърпимост.

Непоносимостта към глутен може да се отключи в най-ранна възраст. Много постоянно глутеновата нетърпимост се бърка с така наречен целиакия. Между двете болести, обаче има основна разлика. Това, по което си наподобяват е, че и двете са свързани с реакция на организма към пшеницата, в която се съдържа глутен – протеин, който се съдържа също и в ръжта, ечемика и овеса. Главният провинен за заболяването е състав на изкуственото бебешко мляко. Ранното приемане на глутен от такива млека е главната причина за целиакията. Тялото реагира на глутена като към евентуално токсично вещество. Целиакията е причина за шизофрения, депресии, аутизъм. Отстраняването на глутен от диетата при аутизъм усъвършенства концентрацията, съня и говора на болните.

Две значими пробиотични бактерии – лактобацилус и бифидус държат нездравословните микроорганизми под надзор и оказват помощ за храносмилане и действие на имунната система. Препоръчително е да се пие чай от кимион, който да ври 10 мин и кисне 1 час. Хубаво е да се приема на дребни глътки.

Характерна специфичност при хората с нетърпимост към глутена е, че при съблюдаване на подобаваща диета здравословното им положение се усъвършенства. Спазването на безглутенова диета е целесъобразно, а при целиакията е за цялостен живот. Пациентите би трябвало да изключват от менюто си наложително бялото и пълнозърнестото брашно, пшеницата и булгура, а също по този начин грис, кус-кус, макарони и спагети, създадени от пшеница, овес, ечемик и ръж. Забранени са и продуктите, които подтикват стомашните сокове – кафе и мощни подправки, като черен пипер, да вземем за пример. Трябва да се заобикалят плодове, които могат да провокират разстройство – круши, пъпеши, череши, сини сливи. От менюто се изключват още боб, леща, грах, туршия, орехи, бадеми, фъстъци, кетчуп, соев сос, бульон на кубчета, горчица, бира и други Сред разрешените храни са царевицата, соята, прясното и киселото мляко, ориз, елда, пилешките и телешките меса, рибата. Препоръчително е всички храни да са богати на витамини и минерали, защото нарушената абсорбация не разрешава тяхното пълноценно асимилиране. За болните от целиакия е значимо да възстановят недостига на витамини от групата В и цинк. За задачата е належащо да бъдат одобрявани постоянно и в щедро количество храни с растителен генезис.

Най-честите признаци за глутенова нетърпимост са подуването на корема, образуването на газове, запек. Също по този начин нарушавания в съня, загуба на тегло, афти и дерматит. Симптомите, подсказващи за непоносимост към глутен могат да се демонстрират в разнообразни елементи на тялото, само че тези, които се демонстрират като стомашно-чревни неразположения са най-често срещаните както при възрастни, по този начин и при деца и бебета. При вярно съблюдаване на диета можете да се отървете от дискомфорта в стомаха и да подобрите4 положението си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР