През последните години търговските паркове набират все по-голяма популярност. България

...
През последните години търговските паркове набират все по-голяма популярност. България
Коментари Харесай

Наемите в търговските паркове в България тръгват нагоре

През последните години комерсиалните паркове набират все по-голяма известност. България също не е изключение от международните трендове и записва растеж в строителството на този вид обекти в цялата страна. Към момента междинният месечен наем варира от 5 до 10 евро на квадратен метър с с наклонност към нарастване в отговор на възходящото търсене на този тип площи и все по-голямата конкуренция сред наемателите.

Това е един от изводите, до които стигат от Colliers в най-новия си отчет, обобщаващ настоящите данни за развиването на търговски паркове в България.

Средната стойност на незаетите пространства в съществуващите търговски паркове е малко под 5%. Таксата за поддръжка, която покрива разноските за ръководство и комунални услуги на общите елементи на парцела, е към 1 – 1.50 EUR на кв.м. от наетата комерсиална повърхност на месец.

През април-май 2023 година Colliers организира изследване измежду притежателите на водещи търговски паркове в България и техните наематели. То сподели, че главните провокации и пред двете групи респонденти са свързани с увеличените разноски (електроенергия, инфлация, лихвени проценти). Търговците споделят, че имат желание да откриват нови местоположения на марките си в страната, изключително в по-малките градове. Изборът им ще бъде ориентиран към ритейл паркове, които оферират преди всичко добър микс от наематели, по-късно стратегическо местонахождение и удобни търговски условия.

Общата площ на ритейл парковете в страната възлиза на над 376 800 кв.м, разпределени в 45 плана. В множеството случаи притежатели са локални вложители, само че и интернационалните компании интензивно търсят благоприятни условия за нахлуване на пазара. Към средата на 2023 година общо 13 търговски парка са в развой на интензивно строителство и още 9 - в стадий на обмисляне.

Фокусът на вложителите е върху по-големите планове, които могат да предложат разнородни наематели и улеснения за посетителите. Около половината от комерсиалните паркове, които се построяват сега, се намират в градове с население сред 50 000 и 100 000 поданици. По-малките обитаеми места, с под 50 000 души, също са в радара на вложителите - 37% от площите в градеж са съсредоточени там.

В умозаключение от консултантската компания споделят, че ритейл парковете в България са в интервал на постоянен напредък, заради подобряването на икономическия климат и увеличението на потребителските разноски, дружно с съществуването на интерес от страна на интернационалните търговци към агресия на локалния пазар и наемането на налични търговски площи.

Това ще подтиква построяването на обекти от този вид на стратегически места в цялата страна. Нарастващият фокус върху тематиката за стабилно строителство в световен мащаб ще окаже мощно влияние върху концепциите на бъдещите търговски паркове. Трябва да се има поради, че въпреки всичко, пазарът е на път да доближи стадий на зрялост. Това значи, че нови планове ще се стартират с особена нерешителност, единствено след извънредно деликатно обмисляне и разбор. Прогнозата на Colliers, е че сегментът на ритейл парковете в България ще остане резистентен през актуалната година и ще продължи да притегля наематели и вложители, които търсят благоприятни условия за развиване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР