През последните години Столична библиотека открива нови иновативни пространства за

...
През последните години Столична библиотека открива нови иновативни пространства за
Коментари Харесай

Кметът на София и посланикът на САЩ в България откриват в Столична библиотека дигитална лаборатория за тийнейджъри

През последните години Столична библиотека открива нови новаторски пространства за цифрови познания и умения за младежите от 14-28 год. възраст, които са 60 % от читателската й публика. Всяка година забавните просветителни акции, атрактивните културни начинания и арт формати на Библиотеката се посещават от близо 500 хиляди консуматори като огромна част от тях са възпитаници и студенти.
Днес Столична библиотека започва за младежите съвременно библиотечно пространство с разнообразни форми на интелектуални образования и цифрови изобретателни занимания, за шерване на новаторски хрумвания в цифровото общество, за основаване на сполучливи интерактивни артикули в креативната промишленост. Глобалният настоящ синергичен учебен модел -„ EDUTAINMENT “ сплотява неофициалното обучение и атрактивната игра, усвояването на нови познания с креативен интензивности и занимания.
Тийн ЛАБораторията ще предлага на младежите новаторски стратегии за асимилиране на разнородни цифрови умения в региона на интерактивни изкуства като дигитализиране и изобретателно показване на книжовното завещание, графичен дизайн, 2D и 3D моделиране и анимация, основаване на VR/AR действителност, Game design и други
Модерното високо софтуерно съоръжение - мощни геймърски компютри и преносими компютри, 3D принтер, проектор Vivitek с екран Avers, графични таблети, скенер за книги, Leap Motion, 3D очила Oculus Rift са обезпечени с финансовата поддръжка на Посолството на Съединени американски щати в България. Проектът Дигитална тийн лаборатория на Столична библиотека е осъществен със съдействието на Столична община и Асоциация за развиване на София.
Със стартирането на новата ТийнЛАБ на територията на Библиотеката ще се сътвори своебразен цифров хъб за деца и младежи с 4 местоположения –Амери-кански център, Детски център, Дигитален център и Тийн лаборатория. Стартирането на ТийнЛАБ ще стартира с обучителен курс по 2D анимация на известна българска аниматорка Надежда Славова. Участници в курса са възпитаници от НПГПТО " М.В. Ломоносов " София.
Официалното разкриване на цифровата лаборатория за младежи ще се състои на 24. 02. 2021 г.(сряда) от 15.30 часа пред Столична библиотека на пл. Славейков 4.
Тийн лабораторията ще бъде открита от Н.Пр. Херо Мустафа, дипломат на Съединени американски щати в България и от кмета на София – госпожа Йорданка Фандъкова. В церемонията ще вземат участие: съветникът по публичните въпроси в Посолство-то на Съединени американски щати Дрейк Уайзърт, Трайчо Трайков, кмет на регион Средец, Ваня Кастрева-началник на Регионалното ръководство на образованието София-град, Светлана Ломева - изп. шеф на Асоциация за развиване на София, членове на Обществения съвет на Библиотеката -Захари Карабашлиев, проф. Анна Кръстева, Валерия Велева, Анджела Родел и други
Събитието ще се организира при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР