През последните години, като изключим двугодишния период на пандемия, свикнахме

...
През последните години, като изключим двугодишния период на пандемия, свикнахме
Коментари Харесай

20-те най-големи летища в света през 2022 г.

През последните години, като изключим двугодишния интервал на пандемия, свикнахме да пътуваме по-често. Това се отрази върху летищата и те се трансфораха в дребни градове, гъмжащи от хора от цялостен ​​свят.

Класация на Travelbook разкрива кои са най-големите летища през 2022 година В нея са взети поради два аспекта - повърхност и пътнически поток.

10-те най-големи летища по повърхност

10. Летище Суварнабхуми (BKK) – 32,4 кв. км

9. Международно летище Кайро (CAI) – 37 кв. км

8. Shanghai Pudong International Airport (PVG) – 40 кв. км

7. Междуконтинентално летище Джордж Буш (IAH) – 40,5 кв. км

6. Международно летище Beijing Daxing (PKX) – 46,6 кв. км
       View this post on Instagram                      
A post shared by Beijing Airports (@beijingairports)
 
5. Международно летище Вашингтон Дълес (IAD) – 52,6 кв. км
4. Международно летище Орландо (MCO) – 69,6 кв. км

3. Международно летище Далас / Форт Уърт (DFW) – 69,6 кв. км

Международното летище Далас / Форт Уърт се намира сред градовете Далас и Форт Уърт в Тексас и обгръща 69,6 квадратни километра, което е повече от остров Манхатън. То отвори порти през 1973 година и се трансформира в 4-то най-натоварено летище в света, с повече от 75 милиона пасажери, минали през 2019 година Тази цифра е намаляла до 62,4 милиона през 2021 година, само че това го прави 2-то най-натоварено летище в света сега.

2. Международно летище Денвър (DEN) – 135,7 кв. км

Отворено едвам през 1995 година, интернационалното летище в Денвър обгръща големите 135,7 квадратни километра, което го прави 1,5 пъти по-голямо от остров Манхатън.

Друг забавен факт е, че има най-дългата писта за публично прилагане в цяла Северна Америка, с дължина над 3 благи. Летището реализира полети до над 215 дестинации по света и за напредване на територията на летището би трябвало да употребявате автоматизирана влакова система. Това е най-голямото летище в Съединените щати и се радва на прелестни гледки към Скалистите планини на запад.

1. Международно летище Крал Фахд (DMM) – 776 кв. км

Открито през 1999 година и ситуирано покрай Дамам, интернационалното летище Крал Фахд кара всички останали да наподобяват като играчки. Летището на Саудитска Арабия обгръща не по-малко от 776 квадратни километра, върху земя, която е била някогашна американска въздушна база по време на войната в Залива.

Той е кръстен на някогашния крал на Саудитска Арабия Фахд Ибн Абдулазиз и има полети единствено до 43 дестинации, като има към 10 милиона пасажери годишно. Малки цифри поради големия му размер.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Airport Information (@airportsinformation)

10-те най-натоварени летища съгласно пътническия трафик сега
Що се отнася до общия брой пасажери, които минават през летището за една година, класацията наподобява по този начин:

10. Международно летище Хари Рийд в Лас Вегас (LAS) – 39,7 милиона

9. Международно летище Chengdu Shuangliu (CTU) – 40,1 милиона

8. Международно летище Гуанджоу Байюн (CAN) – 40,2 милиона

7. Международно летище Орландо (MCO) – 40,3 милиона

6. Международно летище Шарлот Дъглас (CLT) – 43,2 милиона

5. Международно летище Лос Анджелис (LAX) – 48,0 милиона

4. Международно летище Чикаго О'Хеър (ORD) – 54,0 милиона

3. Международно летище Денвър (DEN) – 58,8 милиона

Разположено в Колорадо, интернационалното летище в Денвър носи доходи от над 26 милиарда $ годишно, играейки доста значима роля за района и Съединените щати като цяло. Международното летище в Денвър също се издигна в класацията, с помощта на пандемията. Преди това даже не беше в топ 10 на най-натоварените летища в света. Днес, след нарастване от съвсем 75 % по отношение на 2020 година, когато светът безусловно спря, то е портал за към 58,8 милиона пасажери, което го прави третото най-натоварено летище в света.

2. Международно летище Далас/Форт Уърт (DFW): 62,4 милиона

Не е чудно, че третото по величина летище в света по повърхност, интернационалното летище Далас / Форт Уърт, също е едно от най-натоварените в света.

Преди пандемията то беше 10-то най-натоварено в света и 4-то най-натоварено в Съединените щати, като всяка година през портите му минават над 75 милиона пасажери. Дори има собствен личен пощенски код.

Две години след началото на пандемията нещата се трансформираха, като общият брой на пасажерите спадна от 75 милиона на 62,4 милиона, което не беше толкоз неприятно, защото направи интернационалното летище Далас / Форт Уърт второто най-натоварено летище в света.

1. Международно летище Hartsfield–Jackson Atlanta (ATL): 75,7 милиона

Международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта беше и към момента е най-натовареното летище в света, даже след удара на пандемията. Това е главното летище, обслужващо региона на Атланта в Джорджия, и има смисъл да бъде един от най-натоварените авиационни центрове, защото доста полети от Европа минават през него.

За първи път Hartsfield–Jackson Atlanta получи купата най-натовареното летище в света през 1998 година и я резервира до пандемията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР