През последните години Италия продаде стотици порутени домове на безценица,

...
През последните години Италия продаде стотици порутени домове на безценица,
Коментари Харесай

Човекът, който купи цяло италианско село

През последните години Италия продаде стотици порутени домове на безценица, с помощта на схеми за привличане на нови поданици, предизвикващи вълна за възобновяване на селските общности.

За един човек закупуването на една къща обаче не е задоволително. Той взема решение да си купи цяло село. Шотландският предприемач Чезидио Ди Чака купува Борго и Чака - селце, датиращо от 1500 година и исторически кръстено на неговото семейство.

Намира се в дивия, кръстосан регион на Чочария, сред Рим и Неапол, в подножието на град Пичиниско.

" В началото на XX век моите баба и дядо Чезидио и Мариета напуснаха селото в търсене на по-добро бъдеще ", споделя Ди Чака пред CNN. " Те мигрираха в Шотландия, оставяйки след себе си родното си село, което потъна в давност за половин век. "

Някога порутените фермерски каменни жилища, хамбарите и складовите пространства без прозорци с напукани порти и нестабилни стълби в този момент наподобяват по напълно друг метод. В момента селото се отличава с кокетно актуализирани здания в пастелни цветове, с кръгова панорамна пътека, с аспект към зелени хълмове.

Разполага с винена трапезария, конферентна зала, библиотека и два жилището за настаняване на гостите, които копнеят за спокоен престой. В лозята на имението се отглежда грозде матурано - загубен преди този момент вид, който е възобновен.
 Тразименско езеро и за какво е едно от дребното места в Италия, където не ядат
Къде в Италия не ядат " италианска храна "

С какво се отличава регионът на Тразименското езеро

Ди Чака е роден в рибарското населено място Кокензи, отвън Единбург, само че споделя, че постоянно е изпитвал дълбока обвързаност към родната си земя.

" Семейството ми в никакъв случай не е губило връзка с произхода си ", споделя той. " Всяко лято, като дете, родителите ми ме водеха тук, с цел да посетя нашите родственици. Докато растях, визитите ми ставаха все по-чести, до момента в който не взех решение да се впусна в житейска задача, с цел да се свържа още веднъж с корените си и да върна от гроба селото на фамилията ми. "

Селото се оказва призрачно място, което Ди Чака стартира да възвръща преди повече от 10 години. И макар че задачата се оказва доста сложна, в този момент Борго и Чака процъфтява и живее своя втори живот.

Примамен от носталгия по земята на своите предшественици и откакто е понатрупал обилни средства като юрист и съветник, Ди Чика взема решение да се върне, да обнови локалната стопанска система и да вдъхне нов живот на селото, което фамилията му е оставило.

Първата стъпка, която подхваща, е да намери всичките 140 притежатели на селски земи и парцели от общо 300 дка - дълъг и комплициран развой, усложнен от обстоятелството, че емиграцията е разпръснала хората по целия свят.
 Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един район с забавна история, география, език и просвета
Испанският град, загубен във Франция

Един район с забавна история, география, език и просвета

" Селото беше фрагментирано и разграничено сред толкоз доста наследници, които постоянно притежаваха единствено ъгъл от една къща, част от пасището, гора или земеделска земя, или просто маслиново дърво ", споделя Ди Чика.

Според италианския закон, датиращ от епохата на Наполеон, собствеността върху имуществото не минава към най-големия правоприемник, а към всяко едно дете. През голям брой генерации, това може да раздели притежанието в безпределно доста фамилии.

Ди Чака споделя, че е трябвало да придобие цялото село, с цел да стартира реставрационни работи заради комплицирания пъзел на собствеността.

Той работи интензивно, с цел да убеди няколко родственици да правят отстъпка своите елементи от селото. Въпреки че нямат никаква изгода от парцелите, те не са склонни да продадат заради сантиментални аргументи.

Макар че не разкрива детайлности за това тъкмо какъв брой е вложил, Ди Чака признава, че е похарчил забележителна сума за съживяването на селото, като по-голямата част от парите са отишли ​​за възобновяване му.
 Юнгхолц - австрийското ски село, заклещено в неверната нация
Aвстрийското ски село, заклещено в неверната нация

Юнгхолц, за който малко на брой са чували

Малко по малко Ди Чака освен съумява да възроди дребното село, само че и да го трансформира в сполучлив бизнес.

Селото с повърхност от 2500 квадратни метра в този момент е хазаин на дребен културен център и конферентна зала за университетски, хранителни и земеделски срещи. Има също трапезария с места за дегустация на вино и кухня за уроци по готвене. Цялото село е с подово отопление и мощен Wi-Fi.

От първата годишна продукция през 2017 година виното на Ди Чака печели три интернационалните сребърни награди и към този момент се изнася и в чужбина.

Създадена е " обществена овощна градина " с пресни артикули, която сплотява групи от деца за уроци по селски живот, а тази година започва и учебно заведение по гастрономия.

" Искам това село да бъде главен център за всички италианско-шотландски хора в чужбина, които желаят да се върнат и да се свържат още веднъж с произхода си и може би даже да оказват помощ на родната си територия, като започват действия и благоприятни условия за напредък ", споделя той.

Има и проекти за разкриване на академия за селскостопански храни в селото, само че към този момент пандемията забавя графика за пускане на партньорства с европейски университети, които да му оказват помощ в задачата за опазване на селските обичаи.

За някой, който е съумял да убеди 140 души да продадат своята дребна част от собствеността, с цел да допринесат в основаването на един огромен план, това обаче не би трябвало да е прекомерно сложна задача, заключват от CNN.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР