През последните години имаме доста добри икономически показатели на обмен

...
През последните години имаме доста добри икономически показатели на обмен
Коментари Харесай

Стокообменът между България и Румъния надхвърля 4,2 млрд.лева

През последните години имаме много положителни стопански индикатори на продан с Румъния. За 2017 г износът на български артикули е за 2,1 млрд.лева. Това разгласи в петък във Велико Търново зам.министърът на стопанската система Александър Манолев.  020

Той добави, че стокообменът със северната ни съседка е 4,2 млрд.лева. Близо 200 млн.евро пък са румънските вложения у нас.

„ Много български компании към този момент развиват много сполучлив бизнес в Румъния, там има представителства на наши компании, както и вложения в разнообразни браншове. Те са в региона на индустрията, преправка, железни структура, предприятия отсекторите електротехниката и електрониката и други ”, съобщи Манолев.
Той взе участие в българо-румънски бизнесфорум в остарялата столица.

„ От много време организираме този конгрес във Велико Търново. Много сполучлив е моментът, в който се организира, защото към момента сме в границите на европредседателството и тематиката за Западните Балкани касае и двете страни. Това ни оказва помощ с Румъния да обединим напъните си за развиването на стопанската система, възстановяване на инфраструктурата, културните ни връзки. Икономиките и на двете страни са в напредък. Имаме доста положителни двустранни бизнес връзки. Форумът ще приключи с подписването на съглашения за съдействие и търговски контракти. Така ще дадем още един подтик на бъдещи още по-ползотворни икономическите връзки ”, разяснява зам.министър Манолев.

Той посочи, че сферите на споразуменията са за взаимоотношение и по-добро позициониране на бизнеса от двете страни, както и с организации, които подкрепят бизнеса.

Според кмета на Велико Търново Даниел Панов от туристическа гледна точна болярския град има доста положителни взаимоотношения с Румъния, тъй като още от 2003 година бе направен уебсайт, който на румънски език разпространява Велико Търново като туристически артикул и дестинация. „ Имаме 15 % нарастване все още на растежа на румънски туристи. Съотношението на български туристи в Румъния също е повишено. От Община Велико Търново непрестанно се провеждат се доста училищен турове в северната ни съседка ”, сподели Даниел Панов.

Градоначалникът акцентира, че остарялата столица има търговски взаимоотношения в разнообразни бизнес сфери като сладкарската и месопреработващата промишленост.

„ Велико Търново е побратимен с руманските градове Гюргево и Яш. Предстоят договаряния с представители на дипломатическия корпус и това ще е първата среща, която се провежда в остарялата столица. Имаме и общи планове по трансгранично съдействие ”, напомни Панов.

Той осведоми, че българското посолство в Румъния годишно провежда срещи на български производители. Около 12 търновски компании са взели участие в изложби предходната година и към този момент има действителни партньорства в търговски връзки.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР