През последните години автомобилният свят сякаш се примири със себе си

...
През последните години автомобилният
свят сякаш се примири със себе си
Коментари Харесай

Honda e: Няма друг като нея

През последните години автомобилният свят като че ли се помири със себе си и в известна степен влезе в едни релси, наложени от потребитеските настройки и наречени SUV наклонност. Единици са онези от компаниите, които имат смелостта да експериментират с хрумвания, под формата на наистина забавни концептуални разработки, а още по-малко са тези, които им вдъхват действителен живот под формата на сериен вид.

Honda e е концептуален модел, който именитата марка се осмели да пусне в серийно произвеждане с ясното предпочитание да предложи на потребителите дом отвън дома- подобен, в който човек се усеща уютно, може да се отпусне и да се наслаждения на пътуването. Honda e е автомобил, който предизвиква моментална страст в такава степен, че даже децата и младежите, които през последните години трайно загубиха интереса си към колите, да заглеждат, разглеждат и любопитстват. Масовата реакция, както при подрастващите, по този начин и сред останалите наблюдаващи, е една- усмивка.

Причината Honda e да е до такава степен друг от всички останали електромобили, а и коли като цяло, е нейният дизайн. Той е в еднакви "дози " супермодерен и неподвластен на времето, като главен акцент е неговата предница, наподобяваща човешко лице. Приликите сред двете е най-очевидна във фаровете на колата, които сходно на човешки очи са в състояние да се "затварят " (когато са изключени), да се блещят (къси/дълги) и да намигват (мигачи).



Говорейки за екстериора на Honda e , няма по какъв начин да не отразим негова друга изключително забавна особеност- липсата на класическите външни огледала. При електрическия автомобил те са сменени от иновативната система Side Camera Mirror System, която дава преимущества както по отношение на дизайна, по този начин и на сигурността и аеродинамиката.

Системата Side Camera Mirror System на Honda заменя класическите странични огледала с двойка камери, които подават картина към два 6-инчови екрана във вътрешността на електромобила Honda e . Дисплеите са интегрирани в двата края на предното табло, като са позиционирани максимално близо до мястото, на което сме свикнали да поглеждаме към външните огледала.



Това конструкционно решение обещава подобрение в аеродинамиката с към 90% в сравнение с показанията при стандартни огледала, а общият коефициент за автомобила се усъвършенства с към 3.8%. Самата система предлага работа в два основни режима- естествен аспект и широк ъгъл, гарантирайки усъвършенствана видимост от съответно 10% и 50% според от избраният режим на работа.

Колкото и забавен и прелестен за окото да екстериорът на Honda e , истинската красота на електрическия автомобил се крие във вътрешността. Екипът на марката като че ли е бил осводен от всевъзможни задръжки и ограничения, и с цялостна независимост на мозъка е създал една от най-впечатляващите интериорни конфигурации, на които сме ставали очевидци в автомобилостроенето през последните много години.

Всяко стилистично решение, всеки цвят, всеки употребен материал, бил той рециклиран текстил или дърво, всеки бутон, всяка повърхнина сякаш "крещят "- ти си си у дома, тук ще ти е добре. Още по-впечатляващо е това, че екипът е осъществил своята концепция с минималистичен метод, което допринася допълнително за чувството за лекост в обстановката, а за уюта оказват помощ също така отопляемите седалки и волан с кожени вложки, декоративните приложения, общата цветова композиция, модулното отделение за дребни предмети сред двете предни седалки, "скритият " чашкодържач с елегантна кожена ръкохватка и други.

Подобно на всеки дом, Honda e е оборудвана и с инфо-комуникационна и мултимедийна система, която да задоволи нуждите на всички, включително и най-малките. Цялата горна част на предното табло на електрическия автомобил е покрита с екрани. Те са общо пет, като двата по-големи- 12.3-инча са подиционирани в междинната и зоната пред пасажера начело. Те са чувствителни на досег и се явяват "лице " на бордовата система.

В взаимозависимост от своите, само че и на пасажера отпред, желания, подаваната на тях информация може да бъде разнородна (навигация, мултимедия, актуално състония от работата на задвижващата система, възпроизвеждане на видео и други), а интерфейсът разрешава размяна на позицията на картината. По този начин водачът може да разчита на това, че по-важната за него информация- примерно от навигационната система, ще бъде изобразена на по-близкия до него екран, а пътникът начело ще може да избира музикалния декор, посредством Spotify примерно, от дисплейя пред себе си. С натискането на един бутон, позицията на двата интерфейса може да бъде разменана.

Директно зад кормилото на Honda e откриваме класическо цифрово табло, като интерфейсът и подаваната на него информация може да бъде конфигурирана директно от бутони на кормилото. Двата крайни за предното табло екрана са 6-инчови и на тях се изобразява картина от външните камери/огледала.

Honda e обаче разполага с още един екран- вътрешното огледало за задно виждане. При неговото активиране, чрез познатият на всеки лидер класически превключвач, то подава изображение от интегрираната в задната част на колата камера, а в другата си позиция изпълнява основната си функционалност като стандартно огледало.

Допълнително успокоение, изключително при паркиране или придвижване в ограничени пространства, дава функционалността за видео наблюдаване на Honda e , при която всички камери от екстериора на колата подават цялостна картина на случващото се към купето. Активирането й се реализира посредством обособен бутон в горната част на дясното лостче зад волана.

Бордовата мултимедийна система на Honda e обаче е доста повече от това, което сме привикнали да виждаме в актуалното автомобилостроене. Екипът на Honda е работил извънредно съществено, за да може всеки, което е на борда на електромобила, да откри нещо интересно за себе си, без значение от възрастта. Най-добрият образец тук е специалното приложение "Аквариум ", което превръща двата огромни екрана в дигитален дом на голям брой риби, който може да бъде променян като оформление, а при желание от страна на заинтригуваните, може да се променят също по този начин и броят и размерът на отделните риби. След допиране на екрана, във водата стартира да попада храна и водните жители се скупчват към нея.

Усещането за домашна конюнктура в Honda e е издигнато на невиждано до момента равнище посредством възприемането на няколко забавни решения от страна на екипа на Honda. Едно от тях консолидираното на HDMI вход, което дава опция на потребителите да свържат гейминг конзола към екраните или устройство от типа Chromecast, Roku и други, което пък от своя страна, с помощта на интернет свързаността на колата, дава достъп буквално до милиони часове видео съдържание.

Тук е моментът да се каже, че всяко разсейващо лидера наличие от екраните стопира да действа сега, в който колата потегли. За най-смелите, отчаяни и/или безотговорни на пътя, в Youtube се оферират решения и за отключване на режим с непрестанно възпроизвеждане.

Няма нищо подозрително, а по-скоро изненадващо, обаче в това, че Honda e е оборудвана с същински контакт (220v), посредством който, при нужда, могат да бъдат захранвани вторични външни уреди и потребители.

Honda e също по този начин е оборудвана и със самообучаващ се гласов помощник, с помощта на който лидерът и неговите спътници могат да получат информация по търсения за заведения за хранене, свободни паркинг локации и други.

Напредничавото мислене на екипа на Honda е получил опция да се развихри и чрез разработката на особено приложение My Honda+ за мобилни телефони. Наред със стандартните функционалности по дистанционно отключване/заключване, локализиране и календар за начало и край на процеса по зареждането или климатизиране на купето, приложението може да бъде употребявано и като дигитален ключ за достъп до колата. При предпочитание от страна на притежателя, той може да изпрати подобен и на няколко други индивида.

Колкото и забавна и нетипична да е Honda e като дизайн и бордови технологии, толкоз и прелестно се чувства тя по време на нейното ръководство. Благодарение на конструкционното си и инженерно осъществяване със задно задвижване, предните колела се завъртат на осезаемо по-голям ъгъл от признатото за стандарт и това прави електромобила изненадващо маневрен и внасящ допълнително успокоение при маневриране в лимитирани пространства.

В взаимозависимост от равнището на съоръжение, Honda e може да бъде оборудвана с мощен 136 или 154 конски сили електрически мотор и литиево-йонна батерия с капацитет от 35.5 kWh, а автономността на електромобила е до 220 километра. От компанията анонсират, че при съществуване на инсталация за бърз заряд- системата поддържа 100 kW (CCS2), презареждане до 80% е възможно за към 30 минути. Със задното си задвижване, електрическият автомобил е в състояние да се форсира от 0 до 100 км/ч за около 8 секунди.

Основната концепция на Honda e не е тя да бъде състезател или решение за по-дълги преходи, а да предложи всичко от най-доброто, от което потребителите се нуждаят от един електрически автомобил, който да използват всекидневно в градска среда. Автономността на модела е повече от достатъчна, с цел да посрещне всяко нормално всекидневно пътешестване, като за целта може да се разчита и на системата за регенериране на спирачната и инерционната сила. Тя се задейства с бутон от междинната подпора, а чрез интегрирани зад кормилото пера може да се избира сред няколко режима. При избор на най-консервативния, придвижването на Honda e може да се осъществява реално единствено с педала на "газта ".
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР