През последните две години се наблюдават безпрецедентни промени в бизнес

...
През последните две години се наблюдават безпрецедентни промени в бизнес
Коментари Харесай

По-интелигентни и персонализирани ERP системи при бизнес софтуера

През последните две години се следят невиждани промени в бизнес средата, ускорена цифровизация и смяна в навиците на работа. Тази динамичност непроменяемо се отразява и на развиването на корпоративния програмен продукт. Работата от разстояние към този момент е норма в огромен брой компании, мобилният интернет достъп продължава да печели пазарен дял, а нови технологии като „ Интернет на нещата “ (Internet of Things – IoT) и даже 3D принтирането навлизат в фирмите и слагат нови условия към ERP (Enterprise Resource Planning) софтуера.

„ Компаниите се трансформираха доста по време на пандемията и ERP системите се трансформират дружно с тях, както и под въздействието на редица други фактори. Тези промени са всеобхватни и занапред следва да се задълбочават през тази година, което ще докара до предефиниране на този клас програмен продукт “ – споделя Даниела Димова, маркетинг експерт в компанията , която е един от водещите български внедрители на ERP системи. Тя разказва най-любопитните трендовете в развиването на бизнес софтуера през идните месеци.

Управлението на веригите на доставки

Проблемите при ръководството на веригите на доставки (supply chain management – SCM) не са от през вчерашния ден и са подвластни на геополитически опасности и други фактори. Пандемията обаче направи нещата доста по-сложни и всичко, обвързвано с веригите на доставка, в този момент е във фокуса на бизнеса. Организациите търсят всевъзможни решения на проблемите в тази сфера и ERP системите напълно към този момент основават нововъведения в нея. През 2022 година ще следим нови функционалности, свързани с по-добро ръководство на инвентара и складовите наличия, ограничение разноските за доставка и реализиране на по-кратки периоди, както и възстановяване на сигурността.

Развитието на интелигентното ERP

„ През идващите месеци ще продължим да сме очевидци на продължаващото развиване в метода, по който технологии като изкуствен интелект и машинно образование оказват въздействие върху корпоративния програмен продукт. Те от ден на ден ще способстват за превръщането на фирмените данни в скъпи заключения за бизнеса и усъвършенствания на процесите “ – уверена е Даниела Димова от Тим ВИЖЪН България. Сред най-важните преимущества на изкуствения разсъдък в бизнес софтуера се отличават автоматизация на разнообразни постоянно повтарящи се задания, разкриване и ограничение на човешките неточности, по-добри планирани разбори, водещи до взимане на по-ефективни решения, възстановяване на потребителското преживяване и изцяло увеличение на продуктивността.

Очакванията са до края на годината множеството водещи ERP системи да показват още по-широки благоприятни условия, свързани с Artificial Intelligence (AI) и Machine Learning (ML) технологиите. Продължава също по този начин и навлизането на изкуственият разсъдък в системите за бизнес разбори (т.нар. Business Intelligence – BI), което има капацитета да докара до забавни нови благоприятни условия в тях.

По-персонализирани ERP решения

От навлизането на изкуствения разсъдък следва и наклонността за развиване на все по-персонализирани ERP системи. Тежките универсални решения, ориентирани към всички типове консуматори последователно ще отидат в историята, за сметка на по-персонализираните софтуери, които са по-гъвкави и ориентирани към характерните условия на разнообразни видове клиенти.

Една от забавните трендовете в тази посока, която продължава да набира скорост и през тази година, е тясната интеграция на ERP системите с по този начин наречените Low-Code/No-Code платформи, които разрешават с малко старания да се основават приложения, основани на системите за ръководство на бизнеса. Тези приложения са в положение да вземат решение голямо многообразие от тясно профилирани потребителски потребности в съответна компания, като по този метод редуцират времето за реакция и покачват успеваемостта на работа.

ERP софтуерът ще се концентрира върху мобилните интерфейси

Мобилните технологии последователно стават преобладаваща форма на потребление на цифрови услуги и ERP решенията не вършат изключение. Мобилният достъп разрешава на екипите да достъпват фирмените запаси в придвижване и покачва тяхната успеваемост когато и да е и от всякъде.

Тази наклонност не е нова, само че има разлика сред това едно решение просто да е налично през смарт телефон и да е основано с предпочитана мисъл за работа през мобилни устройства. През 2022 година се чака да забележим доста промени в тази посока, в това число по-добра интеграция с тъчскрийн интерфейси, както и синхронизация, позволяваща работа офлайн през мобилни устройства.

Нови форми на интеграция с „ Интернет на нещата “

С навлизането на нови отворени и блокчейн основани IoT (Internet of Things) мрежи и развиването на стандарти като LoRaWAN, занапред ще виждаме повече датчици и други устройства, свързани с мрежата. Това ще промени осезаемо бизнес средата и ще автоматизира ръководството на складовете, офис пространствата, свободните зали за срещи и доста други фирмени запаси.

В резултат скоро ERP системите ще събират и обработват повече информация от датчици и всевъзможни други устройства, в сравнение с такава, основана от хора. Очаква се до 2025 година да бъдат конфигурирани над 75 милиарда IoT устройства по света и доста от тях ще работят в корпоративна среда. А бизнес софтуерът ще поеме ръководството им и ще стане още по-тясно привързан с околния свят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР