През последните дни в медийното пространство политици завъртяха отново мантрата

...
През последните дни в медийното пространство политици завъртяха отново мантрата
Коментари Харесай

Недко Радев: Заварих „Пазари“ с кухи печалби. Днес фирмата разполага с над 4 млн. и 300 хил. лева

През последните дни в медийното пространство политици завъртяха още веднъж мантрата за „ затъващите варненски общински компании “, описвайки с „ небивалици “ (както се изрази един ефирен водещ) апокалиптичната картина на общинската стопанска система. Решихме да проверим обстоятелствата. За действителната картина и направеното през последните пет години в общинската компания „ Пазари “ беседваме с шефът ѝ, господин Недко Радев*.

– Г-н Радев, в предварителния диалог, който имахме, Вие споменахте, че сега „ Пазари “ разполага с над 4 благ. и 300 хиляди лв. парични средства, което е близо четири пъти повече от наличните средства с които поехте сдружението. Защо, при подобен резултат, избрани хора не престават да настояват, че има проблеми?

– Тези хора настояват, че има проблеми от 2016 година насам, от момента в който поех компанията от човек, непосредствен до един варненски политик. Всеизвестен факт е, че със остарялото управление изчезна и цялата документи обвързвана с компанията.

Заварих безусловно едно огромно „ нищо “ – нямаше ги комерсиалните контракти, решенията на Съвета на шефовете, нямаше в действителност нищо. Месеци ни лиши възобновяване на документите, с цел да се ориентираме в действителната картина. Пет години по-късно е доста комфортно да се завоалира истината и да се изкривяват обстоятелствата.

– А какви са обстоятелствата, господин Радев? Какво беше положението на компанията, когато я поехте?

– За 2015 година „ Пазари “ беше на облага от 580 хиляди лв., само че с несъбрани вземания в размер на 822 хиляди лв. и то внезапно увеличени през последната година от ръководството на предходното управление. Забележете, с цели 182 хиляди лв.! Паричната наличност към него миг беше в размер на 1 благ. и 489 хиляди лв..

– Извинете, само че следователно не приказваме ли за „ куха облага “?

– Именно. Твърдя, че тази облага беше „ куха “, тъй като тъкмо след една година стана ясно, че тези вземания са несъбираеми. И тогава, според счетоводните правила, ние трябваше да отпишем вземанията и компанията щеше да излезе на голяма загуба.

– Само да уточним нещо, господин Радев. При толкоз доста наематели не е ли нещо обикновено да има тъй наречените „ несъбрани вземания “?

– Случва се. И при нас се случва, единствено че сумата на несъбраните вземания за последните 5 година и половина е 7-8 хиляди лв.. Изводите можете да си извършите сами.

Но да се върна на отписването на заварените 882 хиляди. За да не допуснем компанията да излезе на голяма загуба, ние взехме решение да отписваме вземанията по малко всяка година и по този метод показвахме облагата, като плащахме налози и дивиденти на Община Варна. Тази облага отиваше редуцирана, с отписаните вземания.

И така… 2016 година завършихме с облага от 527 хиляди, след налозите.

През 2017 година, по отношение на реализацията на инфраструктурни планове на Община Варна, бяхме принудени да унищожаваме три пазара – пазар „ Роза “, пазар „ Автогара “ и пазар „ Аспарухово “. Поради обстоятелството, че обектите не бяха „ доизхабени “, се наложи да начислим амортизации в размер на 300 хиляди лв. и отписахме 70 хиляди от заварените несъбрани вземания. Това срина облагата до 100 хиляди, а пазарите от 8 останаха 5. Не е за занемаряване и обстоятелството, че от съборените пазари загубихме доходи в размер на към 400 хиляди лв. годишно за всяка година напред.

Въпреки всичко, последната предковидна година 2019 завършихме на облага в размер на 372 хиляди лв. след налози.

– Г-н Радев, в действителност тези, които Ви подлагат на критика, показват като най-фрапантен обстоятелството, че 2020 година компанията е приключила със загуба в размер на 186 хиляди лв.. Това правилно ли е и каква е повода, в случай че е по този начин?

– Обяснението е просто и всички са наясно, само че е елементарно да се употребява за внушения. След идването на коронавирус пандемията, по решение на Общинският щаб, магазините за нехранителни артикули бяха затворени за 2 месеца. По тази причина загубихме 260 хиляди лв. доходи. Освен това, по гледище на наемателите, през месеците юни и юли намалихме наемите с 30% за да подпомогнем бизнеса, от което загубихме още 200 хиляди лв. доходи.

– Всички бизнеси понесоха тежестта на пандемията, само че въпреки всичко, господин Радев, какво е финансовото положение на компания „ Пазари “ все още?

– Въпреки тежките времена ние успяхме да се оправим. Фирмата разполага с 4 320 000 лева парични средства, като би трябвало да се знае, че в никакъв случай тази компания не е разполагала с подобен финансов запас.

Към 30 септември 2021 година счетоводната облага е в размер на 271 хиляди лв., която още веднъж ще би трябвало да редуцираме с отписвания на вземания.

Несъбираемите вземания, които заварихме са понижени на 478 хиляди лева Фирмата е супер ликвидна.

Имайте поради, че за пет години сме създали и вложения за към 1 благ. лв..

Важно е да се означи още и че от 2012 година наемите не са се нараснали нито с лев, а разноските са нарастнали неведнъж. Да вземем единствено минималната работна заплата, която от 380 лева през 2015 година стигна до 650 лева през тази. Увеличават се и разноските за сметопочистване, сметоизвозване, защита и така нататък Но на този стадий ние не можем да си позволим да подвигаме наемите.

Забравих да загатна, само че е правилно, когато приказваме за финанси да се знае и това, че през 2019 година дарихме на Варненска и Великопреславска света митрополия 55 хиляди лв., а през 2020 година на Онкоболницата 75 хиляди лв. за съоръжение на коронавирус поделение.

– Г-н Радев, вие дарявате и продуктите за рибената супа, която по традиция всяка година Военноморски сили подготвят и раздават за Никулден.

– Да, това е по този начин и тази година ще помогнем, с цел да се съблюдава традицията на този ярък празник.

* Визитка:
Недко Радев е роден през 1963 година в гр. Варна. През 1989 година приключва Икономически университет – Варна със компетентност „ Счетоводство и надзор “. Кариерата си стартира като финансов инспектор в „ Държавен финансов надзор “, а по-късно 22 години работи в банковата сфера, като 10 от тях е кредитен специалист, а останалите – шеф на банков клон. От март 2016 година Недко Радев е шеф на общинската компания „ Пазари “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР