През последните дни в германските медии се появиха тревожни заглавия

...
През последните дни в германските медии се появиха тревожни заглавия
Коментари Харесай

Боеприпаси само за два дни: Има ли Германия боеспособна армия

През последните дни в немските медии се появиха тревожни заглавия за положението на армията на страната. В изявленията се твърди, че Бундесверът разполага с задоволително муниции единствено за два дни интензивни бойни дейности. Изглежда, че цифрата е изтекла от анонимни източници в бранша на защитата, пишат от " ".

Тази информация не може да бъде доказана, защото е държавна загадка. Но в случай че е вярна, това би означавало, че немските ресурси от муниции са много под стандартите, които НАТО чака. Пактът изисква всяка страна членка да разполага с задоволително муниции за 30 дни. Експерти по защита споделят, че с цел да компенсира даже единствено този дефицит, Германия би трябвало да влага сред 20 и 30 милиарда евро. 

Съществуват обаче и доста други дефицити. Състоянието на отбранителното съоръжение на Бундесвера от дълго време е мотив за угриженост. Медиите от години разгласяват истории за танкове и хеликоптери, които имат потребност от ремонт, за пушки, които не могат да стрелят добре, за бойци, които упражняват в студа без термобельо. След съветската инвазия в Украйна канцлерът Олаф Шолц даде поръчка за поврат. Това бе приветствано от мнозина в страната и отвън нея като коренна смяна в метода към външната политика и военната тактика.

Политическото туптене на топката

Шолц разгласи нарастване на годишния бюджет за защита, което го направи най-големият в Европа. Анонсиран бе и еднократен " специфичен фонд " за рационализация на армията в размер на 100 милиарда евро.

Девет месеца по-късно някои към момента се чудят къде е тази планина от пари. Темата стана мотив и за грозната замяна на реплики сред политици и представители на отбранителната промишленост за това кой следва да поеме самодейността за обещаната смяна. " Това, което в този момент чакам от оръжейната промишленост, е да се усилят потенциалите ", сподели Ларс Клингбайл, водач на Социалдемократическата партия на канцлера Шолц. " Но да чакаме да забележим какво ще ни предложат политиците - това не е метод, с който можем да понижим тези дефицити ". 

Шефът на Германската асоциация на промишленостите от бранша за сигурност и защита BDSV Ханс Кристоф Атцподиен го отвърна и окачестви изказванията му като " много неправилни ". Той уточни, че огромните немски оръжейни компании са удвоили потенциала си още в седмиците след началото на войната.

Рафаел Лос, боен анализатор в Европейския съвет за външни връзки ECFR оприличи размяната на реплики на спектакъл. Той уточни, че законови разпореждания не разрешават на оръжейните компании да създават самодейно оръжия или да желаят заеми от банките без държавен контракт. " За да осигурим устойчивото доставяне с муниции за оръжията, предоставяни на Украйна, като в същото време възстановим немските въоръжени сили в нужния им потенциал, се нуждаем от почти 15 пъти повече муниции ", сподели той. 

" Нямате военна мощност "

Вече са направени някои огромни поръчки в региона на защитата. Германия е подписала контракт за 35 американски изтребители F-35 на стойност 200 млн. евро за численост. Те обаче ще бъдат налични чак през 2027 година. В момента се отстраняват и бюрократични спънки пред публичните поръчки във военната сфера. Правилата се трансформират по този начин, че по-малките поръчки да не минават през общоевропейска тръжна процедура. Командирите, също така, имат право да харчат до 5000 евро, заобикаляйки формалните тромави процедури.

Какви са последствията от неяснотата към променената отбранителна тактика на Германия? Партньорите от НАТО в Североизточна Европа към този момент се тормозят, че страната няма да бъде военният сътрудник, на който могат да разчитат. Латвийският министър на защитата Артис Пабрикс попита следното на конференция в Берлин в края на октомври: " Ние сме подготвени да умрем, а вие? " Обръщайки се към германците, той разяснява още: " Много неща ще зависят от военната мощност на вашата страна. Съжалявам доста, само че сега не разполагате с военна мощност ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР