През последните дни Китай създаде ситуация на принципна неопределеност за

...
През последните дни Китай създаде ситуация на принципна неопределеност за
Коментари Харесай

Повратната точка в отношенията между Китай и САЩ е премината

През последните дни Китай сътвори обстановка на кардинална несигурност за Съединените щати във връзка с военните му планове по въпроса с Тайван.

Както и беше дадено от Пекин, провокативното посещаване на ръководителя на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати на остров Тайван имаше съществени последствия. Фактът, че КНР разреши на Пелоси да бъде на острова, не трансформира нищо.

Пекин не търси грандиозни резултати. Първото нещо, което Китай реализира, беше безмълвното единодушие на Съединени американски щати и Тайван за непрекъснатото наличие на НОАК в непосредствена непосредственост във водите към острова и намерено упражняване на военна интервенция за обединяване. Вялата реакция на Белия дом на ученията на НОАК към Тайван демонстрира, че Вашингтон е заставен да се помири с това, което преди е считал за недопустимо. С повишаването на военното предимство на Китай над американските сили в региона, Америка ще би трябвало да свикне с неизбежното.

Отговорът на Китай на американската провокация се състои от военна и невоенна част. Сега пред очите на света са ученията на НОАК към Тайван, невиждани във връзка с географски обсег и многостранен темперамент. Според общото мнение на китайските военни специалисти в този момент се отработва интервенцията за силово сливане на острова с континентален Китай.

Ученията на НОАК включват офанзиви по морски цели, удари по наземни цели, интервенции по надзор на въздушното пространство, бойни стрелби с прецизни муниции на разнообразни родове войски. Учението се управлява от командването на Източния спектакъл на военните дейности на НОАК.

Военноморските сили на НОАК организират бойни патрули в Тайванския проток, северната част на острова, както и във водите на изток от острова. Военноморски самолети патрулират над Тайванския пролив и въздушното пространство на северен Тайван. Стратегическата и фронтовата авиация правят всесезонно и многопосочно угнетяване на съпротивата на евентуален зложелател към острова.

В учението се употребяват последно потомство съоръжение и оръжия, в това число изтребители J -20 стелт, бомбардировачи H - 6K, унищожител вид 052D, балистични ракети с дребен обхват на деяние DF -11 и хиперзвукови ракети DF - 17.

Силите на НОАК за първи път навлязоха в 12-милната морска зона на острова, като на процедура отстраниха така наречен междинна линия в Тайванския проток. Заобикаляйки Тайван, НОАК за първи път изцяло блокира острова.

Според Херман Шуай, пенсиониран тайвански генерал-лейтенант, упражнението за блокиране на острова наподобява е един от проектите за принудително сливане на Тайван с континентален Китай.

Китайските анализатори считат, че КНР е избегнала случай, който би могъл да провокира международна война, и е употребила визитата на Пелоси в Тайван като късмет да упорства за обединяване, като стартира с учения за обсада на острова.

В реакцията на Пекин има и невоенен съставен елемент. Китайското външно министерство разгласи осем контрамерки, които включват анулация на китайско-американските контакти в области от голяма важност за Съединените щати.

Прекратени са контактите във военната сфера: по линията на командирите на прилежащи групировки войски в западната част на Тихия океан; Координация на отбранителната политика (DPCT); посредством срещи на китайско-американското военноморско консултативно съглашение (MMCA).

Двустранното съдействие по репатрирането на незаконни имигранти също е спряно, както и: в региона на правната помощ по наказателни дела; за битка с транснационалната престъпност; надзор на лекарствата; по отношение на изменението на климата.

Китай сътвори обстановка на фундаментална и принципиална неустановеност за Съединените щати във връзка с военните си планове по въпроса с Тайван. За Вашингтон във военните контакти с КНР обстановката е същата като в първите дни на съветската СВО в Украйна, когато шефът на Пентагона чупеше телефоните с вярата да се свърже с съветския си сътрудник С. Шойгу.

Посещението в Тайван на третия човек в американската администрация беше просто следващият, въпреки и най-скандален миг в опитите на Вашингтон да наруши статуквото по тайванския въпрос, само че този миг ще се окаже повратна точка в връзките Китай-САЩ. „ Ангажиментът на Съединени американски щати към Тайван “, за който Пелоси говореше на острова, влезе в неразрешимо несъгласие с уговорката на Съединени американски щати към Китай.

Обръщаме внимание на мнението на Дин Ган, старши редактор на китайското издание на People`s Daily (английската версия на формалното всекидневно издание на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай " Женмин жибао " ), според което случаят с Пелоси демонстрира, че всеобхватното американско въздържане на Китай „ влезе в стадий на цялостна реализация “. Китай е разпознат като зложелател „ номер едно “ на Америка; в този момент, в доста значими области, Вашингтон към този момент не оставя място за " развиване на Китай или за стратегическа съгласуваност сред двете страни. "

Досега офанзивната тактика на Китай беше отбранителна по природа, „ в случай че вие нанесете удар, аз единствено откликвам на удара или от време на време даже не откликвам, просто се отдръпвам, заобикалям “: Китай преди този момент като предписание се е опитвал да облекчи напрежението в връзките сред Съединени американски щати и Китай.

Дин Ган обръща внимание на главната причина на американската настъпателност към Китай: тази страна, в процеса на бързото си развиване, стартира да се трансформира безусловно не по метода, който чакаха във Вашингтон. С бързия напредък на китайската стопанска система, която се трансформира във втората по величина стопанска система в света, политическият модел и идеологическите настройки на КНР си остават истинските.

Фокусът на континентален Китай върху „ мирното обединяване на двете страни на Тайванския проток “ не се е трансформирал, при което военният вид се преглежда като напълно краен случай. Стратегията на Вашингтон обаче се промени: във формулата „ въздържане плюс съдействие “ има от ден на ден „ въздържане “ и все по-малко „ съдействие “. Агресията на Съединени американски щати против Китай се популяризира от горната страна надолу, във всички направления, на всички равнища.

Вашингтон свива за себе си пространството за избор на оптимални решения. И в случай че тактиката на Съединени американски щати е да избутат Китай в позицията на „ зложелател номер едно “, резултатът ще бъде Китай да премине към дейна защита, а „ отбраната против настъпателните провокации на Съединени американски щати ще се трансформира в стратегическа контраофанзива. “

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР