През последните девет месеца учени от лабораториите на най-големия производител

...
Коментари Харесай

Битката за пазара на растително мляко

През последните девет месеца учени от лабораториите на най-големия производител на храни в света са заети да създават технология, с която да трансфорат грахови зърна в мляко, написа Financial Times.

Докато работеха над своето решение, комбинирайки грахов протеин с вода, нишки от цикория, захар и слънчогледово масло, те се присъединяваха към все по-конкурентна борба. Със стартирането на новата марка мляко от жълт грах Wunda, Nestlé стана част от възходящия интернационален опит за привличането на потребителите на краве мляко към растителни други възможности. Един съперник - Oatly, направи голям скок - от непретенциозно начало в шведския град Малмьо до първично обществено предложение, което го оцени на 10 милиарда $.

Залогът е висок - бранителите на концепцията настояват, че по-ниските излъчвания на парникови газове от производството на растително мляко сочат към нов, високотехнологичен метод към храната и напитките, който може да помогне да се нахрани човечеството и да се ограничи световното стопляне.

" Нашата цел е да разрушим една от най-големите промишлености в света - млечната индустрия ", споделя Тони Петерсон, основен изпълнителен шеф на Oatly.

Млякото на растителна основа се трансформира в оспорван потребителски пазар. Според Euromonitor, годишният му размер е към 17 милиарда $, което е единствено дребна част от размера на общия пазар на млечни артикули от 650 милиарда $, само че от ден на ден стартъпи и най-големите интернационалните компании влагат в артикули, които са по-здравословни и устойчиви.
Възходът на растителните млека
Млякото от соя се създава в Китай от епохи, а бадемовото от дълго време се употребява в кухнята на Близкия изток. Но растителните други възможности на животинския артикул доближиха до европейските и американските пазари едвам неотдавна. През 70-те години на предишния век стартира да се приказва повече за непоносимостта към лактоза, което подтиква търсенето на соево мляко.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР