През последните десетилетия животът на човечеството се променя със скоростни

...
През последните десетилетия животът на човечеството се променя със скоростни
Коментари Харесай

Жената преди само 60 години - безгласна, бременна и в кухнята

През последните десетилетия животът на човечеството се трансформира със скоростни темпове. Това важи освен за обществения живот, само че и за настройките и вярванията на хората (макар и нещата да са взаимно свързани). Затова и е разумно някои от предишните схващания да ни се костват странни от модерна позиция.
 Кристина Озтюрк, многодетно семейство и дамата, която на 25 години към този момент има 22 деца
Рускинята, която на 25 години към този момент има 22 деца

Има ли предпочитание, има и способи

И в случай че да вземем за пример 60-те години на предишния век не ни наподобяват чак толкоз далечни като време, то тогавашният метод на мислене на хората сигурно ще ни се стори прекомерно непознат. Това са времена, в които всеобщо се е вярвало в странни теории, свързани с всичко - от обществените науки, до здравето и технологиите.

Но в случай че е мъчно да се обхване цяло десетилетие, то от Stars Insider дават опция да надникнем най-малко в фамилния живот през 60-те (с откритите му привички) и мястото на дамата в обществото.

Днес дамите живеят в много по-свободни за самите тях времена. Затова е мъчно си показват, че е имало интервал, в който са били възпитавани в безмълвие и смирение . Защото всичко, което брачният партньор прави или споделя, е от първостепенна значимост. На брачната половинка се пада задачата просто да изслушва.
 Снимка 604417

За неща пък като " брачно обезчестяване "  изобщо не е можело да става и дума. Това освен, че е било невероятно, само че даже в случай че жена откаже секс на брачна половинка си, е било задоволително съображение за бракоразвод.

Всичко това евентуално е произтичало от обстоятелството, че брачният партньор е този, който би трябвало да обезпечи финансовата непоклатимост (и който надлежно се труди от заран до вечер). А брачната половинка просто би трябвало да поддържа дома чист и спретнат за своята половинка.

Ето за какво на необвързаните дами не се е гледало с положително око. Те не са имали право да имат кредитни карти, освен тъй като няма по какъв начин да им се гласоподава доверие, само че и тъй като единствено брачен партньор е могъл да подпише нужните документи и заявки в банката.

Ако въпреки всичко дамата е работеща и да вземем за пример е избрала забавната специалност стюардеса , то тя безусловно е трябвало да я напусне при навършване на 32 години. Защото към стюардесите е имало високи физически условия, целящи да поддържат имиджа и статуса на самолетната компания.

Правилото за пенсиониране на 32 години е важало до 1972 година
 Снимка 604418

Любопитни са и схващанията за бременните дами . Важно предписание е било те да заобикалят наддаването на тегло. Максимума е бил към 20 кг, освен това по лекарска рекомендация. Бременните дами даже са насърчавани да пропущат обяда и да ядат обезмаслени млечни артикули.

Ако страдат от запек пък, се е вярвало, че запалването на цигара може да им позволи казуса. И тъй като хормоните на бременността влияят освен върху физиката, само че и върху психическото положение и държание, то дамата, която чака дете, в никакъв случай не трябва да взима значими житейски решения. Като да вземем за пример да подстриже косата си.

Новороденото бебе е трябвало много бързо да се приспособи към общия фамилен живот. Особено що се отнася до питателните привички. Приблизително до навършването на девет седмици, то би трябвало към този момент да яде същите храни като всички останали.
 Британското кралско семейство и традициите, свързани с раждането и развъждането на дребните наследници
Странните обичаи в развъждането на кралските деца

Традициите не са това, което бяха

Родителите са насърчавани и да не се грижат за бебето си през нощта, ако плаче, защото това ще го научи, че може да има всичко, което изиска, когато пожелае.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР