През последните десетилетия глобалното морско равнище се покачва по-бързо от

...
През последните десетилетия глобалното морско равнище се покачва по-бързо от
Коментари Харесай

Морското равнище се покачва по-бързо от очакваното и крайбрежните градове ще усетят това до края на века

През последните десетилетия световното морско ниво се повишава по-бързо от предстоящото, а не нараства последователно. Това демонстрира 25-годишно проучвана на американската галактическа организация НАСА, като за задачата са употребявани данни и от редица европейски спътника.

Основна причина за ускорението е топенето на ледовете в Гренландия и Антарктида. Процесът може да удвои прогнозния растеж на морското ниво до 2100 година Ако скоростта на повишаване на равнището на океаните продължи с това движение, до края на века морското ниво ще се усили с 66 см.

Според учените от НАСА сходно развиване може да провокира огромни проблеми за крайбрежните градове по целия свят. Според проф. Стийв Нерем, който е част от екипа на галактическата организация, отговарящ за морското равнище, мъчно може да се забави процесът по топенето на ледовете и хората би трябвало да са подготвени за измененията в природата.


" Нарастващите концентрации на парникови газове в земната атмосфера покачват температурата на въздуха и водата, което води до повишение на морското ниво по два метода. Първо, по-топлата вода се уголемява и това способства за покачването със 7 сантиметра на морското ниво. Второ, разтопеният лед се влива в океана, което също оказва помощ за повдигането на морското равнище ", посочи Нерем.

От НАСА дават за съпоставяне скоростта, с която се повишава морското ниво от началото на изследването през 1992 година до наши дни. През 90-те години спътниците регистрират годишно покачване от 2.5 милиметра, до момента в който през 2016 година то е 3.4 милиметра.

В изследването се прави и едно значимо конкретизиране. Точно преди да стартира сателитното проучване на морското ниво вулканът Пинатубо, намиращ се на един от островите на Филипините, изригва, което пък води до доста понижаване на междинното равнище на океаните. Освен това морското ниво може да се въздейства и от огромните урагани.

През 2018 година НАСА ще реализира две нови сателитни задачи, които ще бъдат от решаващо значение за подобряването на бъдещите прогнози за равнището на морското ниво. Едната, наречена Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On, която ще наблюдава по какъв начин се трансформира масата на ледниците на Гренландия и Антарктика. Другата - Ice, Cloud и Land Elevation Satellite-2, пък ще изследва изчезващите ледници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР