През последните часове Израел навлиза в политическа криза, която според

...
През последните часове Израел навлиза в политическа криза, която според
Коментари Харесай

Израел – съдебна реформа до край?

През последните часове Израел навлиза в политическа рецесия, която съгласно мнозина освен, че няма аналог в историята на страната, само че би могла да коства политическото бъдеще на министър-председателя Бенямин Нетаняху, засягайки самите устои на демократичната система в Израел.

Водените от седмици разногласия към предлагането на премиера и неговите съдружни сътрудници за правосъдна промяна, съгласно която държавното управление ще има решаващата роля при назначението на съдии във Върховния съд на Израел последователно прераснаха в намерено опълчване сред съпротива и ръководещи и техните твърди ядра. Съдебната промяна позволява държавното управление да има решителен глас при избора на висши съдии, Кнесета да има правото да анулира решенията на Върховния съд, което от своя страна ще докара до смяна и на Закона за въоръжените сили, който ще освободи ултра-ортодоксалната еврейска общественост от задължението да служат в армията. Призивите за оставка на кабинета " Нетаняху " се ускоряват.

Кризата навлезе в нов стадий откакто от ден на ден израелски жители - офицери от запаса, призовани по закон да се явяват на военни сборове в своите елементи обявиха, че няма да се отзоват в символ на митинг против готвената промяна. Реформата в правосъдната система, в случай че бъде призната ще засегне и армията, защото ще разреши на бъдещия доминиран от държавното управление на Нетаняху Върховен съд да освободи членовете на извънредно религиозната еврейска общественост от задължението да служат в израелската войска. Нарастващото напрежение в средите на армията, само че и в останалите служби за сигурност накара мнозина високопоставени офицери да се извърнат към Бенямин Нетаняху с искане да отсрочи промените и да не упорства те да минат за утвърждение през Кнесета. В писма до премиера офицери от запаса от Военновъздушни сили, специфичните сили и Военноморски сили приканиха към политически разсъдък в името на страната.

В опит да повлияе на рецесията, на 25 март т.г. министърът на защитата на Израел Йоав Галант се обърна към народа на Израел с апел да бъдат предпазени демократичните устои на страната и да се подсигурява сигурността на страната в изискванията на възходящо напрежение в района, заплахата от Иран и неустойчивостта по Западния бряг. Речта на Галант бе възприета, като категоричен знак за отношението на министъра, чийто статут в израелската политическа система е на втори по значение член на кабинета след премиера, по отношение на готвените законодателни промени. В речта си в събота някогашният към този момент министър прикани за заледяване на проекта заради опасности за националната сигурност и компрометиране на спокойствието в израелската войска на фона на възходящите митинги, в това число от страна на водачи от Военновъздушни сили и резервисти, които намерено подлагат на критика проектите на държавното управление.

На собствен ред Нетаняху отхвърли настояването на Галант да свика съвещание на така наречен Кабинет по сигурността, с цел да разиска опасенията му по отношение на последствията от промяната за армията. Пресконференцията на Галант се организира на фона на най-голямата досега проява в Тел Авив, в която участваха над 200 000 протестиращи.

Уволнението на военния министър

В неделя вечерта, след завръщането си от Лондон, министър председателят Нетаняху уволни министъра на защитата Йоав Галант с аргументът, че позицията му опонира на формалната линия на държавното управление. Броени. Минути след вестта за решението на Нетаняху многочислени протестиращи започнаха да се събират в центъра на Тел Авив, където към този момент повече от месец те всяка събота показват против държавното управление. Източници, близки до Нетаняху, обявиха, че Галант е уволнен поради несъответстващата му реакция против възходящите митинги в армията и апелите резервистите да не се отзовават на изпратени повиквателни. Коментирайки уволнението си, Галант съобщи, че " сигурността на Израел е била и постоянно ще бъде цел на живота ми ".

Политическите мнения

Лидерът на опозицията Яир Лапид съобщи в отговор на уволнението на Йоав Галант, че Нетаняху съставлява " заплаха за Израел ". Министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир поддържа премиера и съобщи, че Галант " не е могъл да се оправи с натиска ". Бившият министър-председател Нафтали Бенет прикани към анулация на уволнението на Галант, като предизвести, че Израел е изправен пред заплаха, " по-голяма от войната Йом Кипур ". Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати съобщи, че Вашингтон е " надълбоко смутен от продължаващото развиване на събитията в Израел, което в допълнение акцентира незабавната нужда от компромис ".

Верижна реакция

В рамките на по-малко от час след известията за уволнението на Галант водачите на митингите приканиха за спонтанни демонстрации в цялата страна. Протести се организираха в над 150 места, като стотици хиляди израелци излязоха по улиците в най-голямата спонтанна проява в историята на страната. Те блокираха основната пътна артерия в Тел Авив бул. " Аялон " за повече от 9 часа вечерта и през нощта, като някои от тях възпламениха огньове на пътя. Регистрирани бяха и конфликти сред полицията и стачкуващите близо до резиденцията на израелския министър-председател в Йерусалим, а хиляди блокираха и методите към Кнесета. Силите за сигурност използваха водни оръдия и мощ, с цел да разпилян протестиращите.

В среднощ на 25 против 26 март израелските университети оповестиха стачка в символ на митинг против правосъдната промяна. Решението беше взето след среща сред заместник-ректорите на всички проучвателен институции за висше обучение в Израел. Всички университети ще се причислят към стачката като се изключи университета Ариел, ситуиран на Западния бряг, който към момента не е оповестил решението си. Най-голямото и централно летище на Израел " Бен Гурион " е също в стачка, като десетки полети са анулирани. Очаква се през днешния ден ръководителят на Хистадрут (най-големия работен профсъюз в Израел) да разгласи обща стачка и прекъсване на стопанската система.

Промяна в Ликуд?

След среднощ някои членове на Ликуд започнаха да показват резервирана поддръжка за прекъсване на законопроекта за Върховния съд. Министърът на културата Мики Зоар разгласи, че ще поддържа Нетаняху, в случай че той реши да замрази проекта. Министърът на стопанската система Нир Баркат, някогашен кмет на Йерусалим също съобщи, че ще го поддържа, в случай че той реши да забави процеса на приемане на предложенията в закона за правосъдната власт, като съобщи, че " промяната е нужна и ние ще я проведем, само че не с цената на революция ". Министърът на диаспората Амихай Чикли също съобщи, че е " за ", както и министърът по стратегическите въпроси Рон Дермер един от най-близките съветници и довереници на премиера. Високопоставени източници от Ликуд приканиха министъра на правораздаването Ярив Левин да подаде оставка.

В 2:30 ч. тази заран бе обявено, че министър-председателят организира съвещания за прекъсване на промяната с съдружните си сътрудници. Съобщава се, че съществени министри, като Арие Дери и Рон Дермер са изразили поддръжка.

Какво следва?

На 25 март вечерта Конституционната комисия на Кнесета анулира полемиката, планувана за неделя, на която трябваше да се реши ориста на законопроекта. Комисията се събра на 26 март сутринта, като в последна сметка макар разрастващата се рецесия утвърди предлагането за назначение на съдиите да се придвижи до пленарна зала за второ и трето четене. Допустимо е да се допусна, че след решението на парламентарната комисия, министър-председателят под натиска на улицата, само че вследствие на преобладаващото мнение на своите близки съветници и съдружни сътрудници ще разгласи, че замразява законопроекта до април т.г. Очаква се реакцията на опозицията. Междувременно Итамар Бен Гвир, министър на националната сигурност, който дружно с Безалел Смотрич, министър на финансите, е измежду най-консервативните представители в кабинета към този момент съобщи, че в случай че се стигне до краткотрайното прекъсване на готвените промени, то той ще напусне държавното управление, само че няма да поведе страната към нови избори. Лидерът на " Отцма Йехудит " ще продължи да поддържа Нетаняху в качеството си на парламентарно показана партия.

Междувременно уволненията министър на защитата Йоав Галант, който по закон ще остане на поста си за още 48 часа, дойде тази заран в Кнесета, с цел да взе участие в полемика при закрити врата в Комисията по външни работи и сигурност, на която ще разиска последствията от плана за нов закон за Върховния съд и митингите, които предлагането провокира от позиция на националната сигурност.

Очаква се митингите да продължат и през днешния ден (и вероятно през цялата седмица - според от развиването на събитията) в цялостен Израел, в това число блокиране на пътища и нарушение на придвижването. Синдикатите към този момент оповестиха национална стачка.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР