През последните 30 години учените правят редица изследвания за това

...
През последните 30 години учените правят редица изследвания за това
Коментари Харесай

Учени твърдят: Хората могат да "подушат и чуят" красотата на отсрещния

През последните 30 години учените вършат редица проучвания за това по какъв начин външният тип въздейства на привличането. В изследванията се обръща прекалено много внимание на лицето и тялото, за сметка на миризмата и звуците при общуването сред двама души.

„ Красотата се възприема също в носа и ушите на отсрещния “, отбелязва Агата Гройечка от Университета Вроцлав в Полша, водещ на изследването за въздействието на сетивата върху привличането, което преди няколко дни беше оповестено в научното списание „ Frontiers “, представено от vesti.bg.

Гройечка и екипът ѝ вършат обзор на литература от последните 30 година,

която се отнася до изследвания за привличането.

От извадките през годините излиза наяве, че обонянието и акустиката играят извънредно значима роля за привлекателността на човек – факт, който досега всеобщо не се изследва.

„ Открихме липса на пропорция в литературата по отношение на ролята на другите сетива, които оформят усещането за хубост “, споделя Гройечка.

При прегледа научните писания от последните три десетилетия екипът открива редица проучвания, съгласно които посредством гласа човек е кадърен да разбере дали отсрещният е доминантен, другарски надъхан, неговото прочувствено положение и даже размерите на тялото му.

Според други изследвания мирисът също играе значима роля и посредством него може да се дефинира полът, плодовитостта, видът хранене и генетичната съгласуемост. Миризмата ни оказва помощ даже да отличим роднините си - най-вероятно натурален естествен механизъм против кръвосмешението.

„ Повечето хора може и да знаят какъв е техният вид – съгласно физическата прелест, само че да не знаят каква миризма или какъв глас ги притегля. Може би това е моментът, в който някой ни притегля, само че не знаем тъкмо за какво “, коментира Гройечка.

Така учените стигат до заключението,

че, когато липсва образен контакт, привлекателният глас или телесна миризма провокират позитивни усещания в отсрещната страна. Чрез тези детайли още първоначално може да се планува съвместимостта на двама души.

Когато използваме всичките си сетива, а освен очите, получаваме най-хубавата информация за възможния си сътрудник.

Водещата на изследването показва вярата, че ще се проведат повече проучвания в тази тенденция: „ Надяваме се, че учените ще стартират да учат привлекателността на гласа, без да го отделят от външните белези. В действителния живот те се появяват взаимно, а не по настрана “.

Освен че изследването дава нов взор върху една изучавана с десетилетия сфера,

то демонстрира и че привличането е извънредно комплициран развой. Жените на пръв взор избират по-мъжествени сътрудници, само че е забавно и по какъв начин могат със същото предпочитание да бъдат с мъж с по-малко мъжествено тяло, само че доста изразен глас.

И двата пола намират лицата на хората, които носят техния генотип, за по-привлекателни. Разбира се, с времето и подтекста тези желания се трансформират.

В началото на връзката външността и вокалните особености на колегата имат по-голямо значение, в сравнение с по-късен стадий, когато двама души са си по-близки.

За мъжете тялото на приятелката им има значение за малко, само че лицето е значимо в дълготраен проект, до момента в който тази разлика във времето е по-малко забележима при дамите.

„ Науката се пробва да открие верния модел, с цел да разбере природата – по какъв начин е организиран светът “, споделя водещата на екипа.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР