През последните 3-4 години европейският, а и световният, пазар е доминиран

...
През последните 3-4 години европейският, а
и световният, пазар е доминиран
Коментари Харесай

М850i xDrive Coupe First Edition: Поредното бижу на BMW

През последните 3-4 години европейският, а и международният, пазар е доминиран от SUV автомобилите. С действителна многопрофилност, тези модели са желан избор от милиони, както заради капацитета си за разнообразна приложимост, по този начин и поради добавеното възприятие за допълнителна сигурност, по-добрата видимост върху пътя и други. SUV-та и по-малките им роднини кросовърите са рационалния избор- този, на който ще си признателен на себе си за покупката в 99% от случаите.

На пазара обаче (за радост) съществуват все още и коли, които не се купуват толкова под въздействието на разсъдъка, колкото поради трепета в сърцето и с концепцията да внесат само и единствено страст на пътя. Това са същинските спортни купета, които за страдание остават мощно малцинство, въпреки неимоверното наслаждение, което предлагат. Това са тези коли, които буквално залепят усмивката на лицето и я задържат там до момента в който не се включи прекъсвача на мотора. Онези, които събират погледа на минувачите. Онези, които те карат да се чувстваш жив.

Изцяло новото BMW М850i xDrive Coupe е именно такъв автомобил. С грациозен спортен дизайн на екстериора, с луксозен интериор и с голям челен похлупак, това купе сплотява в себе си най-хубавото, на което са способни баварците към момента когато става въпрос за задвижване, комфорт, разкош и технологии. Единствените две стъпки нагоре в модификационното портфолио на модела са неговата специална лимитирана пилотна серия First Edition и черешката M8 с нейните 600 конски сили. Ако би трябвало да бъдем напълно точни, в началото на юни от BMW направиха още една стъпка нагоре и анонсираха най-мощната M кола в цялата си история- , моторът на която дава обещание умопомрачителните 625 конски сили и редица оптимизации, по-голяма част от които заимствани от състезателните коли на марката.

Като се има поради скорошното анонсиране на M8 и M8 Competition, имахме възможността да се докоснем до следващото най-хубаво от BMW, а именно лимитираната серия М850i xDrive Coupe First Edition. Тя беше обявена от компанията в началото на февруари тази година и в нея са включени единствено 400 автомобила. Всеки един от тях се отличава с ексклузивно екстериорно и интериорно осъществяване, със специфични дизайн детайли и апликации дело на BMW Individual. Представителите на серията са изпълнени в неповторим за портфолиото на баварците Frozen Barcelona Blue екстериор, решени в черно предна решетка, въздухозаборници и детайли в задната част на автомобила, с M Carbon таван и M Carbon екстериорен пакет.



За интериора M850i xDrive Coupe First Edition, от BMW Individual са планували ексклузивна комбинация на кожена тапицерия Merino с нова цветова композиция Ivory White/Night Blue, волан с кожена тапицерия, изпълнени в Black Piano детайли, първокласна аудиосистема Bowers & Wilkins Diamond с впечатляваща подсветка на колоните, стъклен пакет Crafted Clarity за скоростния лост, стартовия бутон и контролера, обозначителна табелка с поредния номер в серията и други. Страхотен акцент във вътрешността е и изпълнението с Alcantara на страничните колони, тавана и пространството над задните седалки.

Оставяйки настрани ексклузивността на лимитираната серия и даже тази на по-стандартните версии, новата осма серия на BMW е автомобил, който грабва погледа незабавно. Ако пренебрегнем за момент впечатляващият дизайн с издълженият си челен похлупак, преливащият се таван и ужасно завършената задна част на модела, даже единствено габаритите му са внушителни- дължината е 4851 мм, ширината е 2137 мм до краищата на огледалата, а височината е 1346 мм. В момента обаче, в който седнете зад волана или на пътническата седалка, колата сякаш ви обгръща и чувството е за позициониране в по-малък от реалното автомобил.

Чувството за шир начело обаче е реалност, като паралелно с това всеки един от елементите е на вярното място, изпълнен е с точните материали и цветове, и най-много колкото и красиво, а на моменти дори ювелирно, да е направен, той е и функционален. Това е действително продължение на "случващото " се по екстериора, където BMW продължава традицията си да предлага впечатляващи дизайн, конструкционни и стилистични решения, които освен наподобяват ужасно, само че и изпълняват действително предопределения, а не са кичозна украса или бутафорна апликация.

Типичен образец за рационалното мислене, което може да бъде намерено в новото BMW Серия 8, са двойката задни седалки. Да, новата осмица е спортно купе и адекватно на това, главният акцент попада върху предните места. В същото време обаче, задните седалки, при нужда и при разумни изходни параметри, могат да бъдат употребявани от още двама възрастни. Тук е моментът да кажем и че автомобилът идва и с респектиращ със своите 420 литра багажник, а при нужда и благодарение на делимите и сгъваеми облегалки на задните седалки, може да се разчита на още потребен размер.

Рационалното обаче изчезва като вода в пустинята, когато седнете зад кормилото на новото М850i и стартирате неговия M Performance 4.4-литров, V-образен, осемцилиндров бензинов TwinPower Turbo мотор с 530 конски сили. За миг, времето като че ли стопира и единственото, което се чува е гърленото боботене в задната част на купето. След това мозъкът се прояснява за момент, точно колкото да се превключи великолепната 8-степенна Steptronic роботизирана предавателна кутия на D. От там нататък историята ще я помните единствено вие, а част от нея и вероятно служителят на КАТ, който ще оформи документите за превишената скорост.

Основният провинен за наистина впечатляващата динамичност на пътя на новата осмица е не толкоз мощността на двигателя, колкото неговият максимален въртящ миг от 750 Нм. Залепването към облегалките на седалките тук е гарантирано даже в режим на работа Comfort, а в Sport обстановката се придвижва на още по-интересно равнище. Максималната скорост на придвижване на автомобила е 250 км/ч, като първите 100 от тях могат да бъдат достигнати за единствено 3.7 секунди. А знаем, че от баварската марка единствено малко консервативни относни истинските динамични индикатори на своите коли.

Не по-малко сериозен фактор за цялостната динамичност на новото BMW Серия 8 е неговата умна система за задвижване на четирите колела xDrive, която е конфигурирана с приоритет към задвижването на задните. Допълнително удобство пък дава обещание включената в стандартното съоръжение система Integral Active Steering за завиване на задните колела, която способства за по-добрата маневреност при ниски скорости и по-голямата непоклатимост в завой при високи.

Имайки поради общото тегло на автомобила, което се приближава доста до 2000 кг (1965 кг), BMW M850i xDrive е оборудвано общоприетоо с напълно адекватни M Sport спирачни апарати, в комбинация с 20-цолови алуминиеви джанти и спортни гуми.

Като един същински флагмана на баварците, BMW Серия 8 идва с цялостен набор системи за повишение на сигурността и комфорта, благодарение на които от марката акцентират върху готовността си за утрешната мобилност- автономното управление. Типичен образец за това е адаптивният круз надзор на купето, който идва с функционалност Stop & Go за следване на пътния трафик, асистентите за управление и следване на пътното платно, системата за предизвестие при неволно пресичане на осевата линия, системата за нощно виждане, паркинг помощник и други. Подобно на значително по-непретенциозната Серия 3, и осмата идва с високотехнологичната Reversing Assistant, която е в съсотяние да запамети последните 50 метра от всяко пътешестване и при необходимост- примерно при навлизане в тясна и задънена улица или неудобна паркинг позиция, да повтори, напълно автоматично, командите на лидера в обратен ред.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР