През последните 24 часа в южна провинция в Йемен са

...
През последните 24 часа в южна провинция в Йемен са
Коментари Харесай

35 души загинаха при сражения в Йемен

През последните 24 часа в южна провинция в Йемен са починали 35 военнослужещи вследствие на конфликти сред разнообразни фракции на проправителствените сили в страната, оповестиха публични представители. Това принуждение заплашва прекратяването на огъня в по-широкия спор, обхванал страната, съобщи Асошиейтед прес.

Източниците настояват, че конфликтите са почнали в късните часове през вчерашния ден и са засегнали регионите към летището в град Атак, столицата на южната провинция Шабуа. Сред починалите има петима цивилни, допълват източниците на информация, говорейки при изискване за анонимност.

Преди това в неделя в региона избухна принуждение, откакто губернаторът на провинцията, подкрепян от Обединените арабски емирства, реши да уволни полицейски пълководец, за който се знаеше, че е заемал позиции против ОАЕ.

Гражданската война в Йемен избухна през 2014 година, когато подкрепяните от Иран бунтовници хуси се спуснаха от следените от тях територии на север и превзеха столицата, принуждавайки държавното управление да избяга на юг, а по-късно да отиде в заточение в Саудитска Арабия.

След това водена от Саудитска Арабия многонационална коалиция, подкрепена от Съединените щати, се намеси в спора при започване на 2015 година, с цел да се опита да възвърне формалното държавно управление на власт.

Оттогава спорът се трансформира в прокси война сред районните съперници Саудитска Арабия и Иран, който поддържа хусите.

Войната докара и до една от най-тежките филантропични рецесии в света.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР