През последната седмица цените на природния газ на европейските борси

...
През последната седмица цените на природния газ на европейските борси
Коментари Харесай

Искри между КЕВР и "Булгаргаз" намекват за политически зависимости

През последната седмица цените на природния газ на европейските тържища вървят леко надолу - от над 205 евро/мВтч на 2 август през днешния ден показателят TTF е под 190 евро. Една от аргументите за това е, че Русия, без пояснение, пусна още веднъж газът на Латвия. Но също по този начин газовите складове на Европейски Съюз са към този момент запълнени на над 72% и по-всичко проличава, че ще доближат максимума преди зимата, което дава известно утешение на търговците.

В същото време в България съществена тематика е какъв брой ще коства природния газ на контролирания пазар. На 9 август в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) се организира публичното разискване на внесенето по-рано от " Булгаргаз " заявление за цената през този месец. Исканата стойност е близо и най-вероятно ще бъде одобрена от регулатора (възможни са леки корекции).

На същото съвещание върнатия остарял ръководител на КЕВР Иван Иванов изненадващо направи съвсем политически изявления, откакто преди този момент изнасе погрешна информация за загубите на " Булгаргаз " и прави внушения, че всички други възможности надали не са по-неизгодни от съветския газ. Това накара някои комисари да се разграничат от говоренето му. И повдигна подозрения дали Иванов не обслужва избрани политически ползи след връщането си на поста.
По-скъпно, само че и по-евтино
Фактически даже след нарастването цената в България ще бъде по-ниска от тази по европейската борса - междинната за юли, която се употребява като база за определянето на цените за август беше над 330 лева./мВтч, а от началото на този месец е 386 лева./мВтч. Основната причина за това е, че една трета от газа в България идва по азерския контракт, който е с доста по-ниска цена и не зависи от европейските газови тържища, а от петрола, освен това приблизително за 6 месеца обратно.
Реклама
Тук е мястото да се уточни, че даже да имаше доставки по контракта с " Газпром " то те нямаше да доведат до по-евтин газ. Формулата за ценообразуването е с 70% тежест на TTF и 30% на петрола или към 290 лева./мВтч.

Засега прогнозата за септември е за още по-скъп газ, защото TTF се движи на равнища от към 380 лева./мВтч. С отминаването на жегите и преди идването на отоплителния сезон, обаче би трябвало да има спад в котировките, още повече в случай че Европа успее предварително да изпълни хранилищата си.

За България нагнетяването на " Чирен " към момента е проблем, защото хранилището е цялостно единствено на 52% и след идването на служебното държавно управление няма изясненост в доставките в идващите месеци.
Напрежение сред " Булгаргаз " и КЕВР
Председателят на КЕВР Иван Иванов откри съвещанието за цената на газа непосредствено с въпроси към шефа на " Булгаргаз " Людмил Йоцов за бавещите се заявки за одобряване на цените. " Всеки месец би трябвало да има заявление до 10-то или 11-то число, според от дължината му. Това се прави, с цел да може да комисията да се произнесе с решение на първия работен ден от новия месец. Това не е просто фиктивен акт, а е нужна процедура, тъй като бъгларският бизнес няма предвидимост за цените и както да вземем за пример се случва напоследък, те разбират за новите такива чак на 12-то число. (бел ред. Почти две седмици след началото на настоящия месец) ".
Реклама
Иван Иванов даде образец с метанстанциите, които няма по какъв начин да дефинират цените си ден за ден, като нямат концепция на каква цена ще купуват горивото през съответния месец. И това постоянно води до далавера.

Стигна се и до официална опасност, че в случай че " Булгаргаз " не внесе заявление за септември до 11 число този месец, КЕВР ще наложи административно наказване на публичния снабдител. Проблемът надали обаче би могъл да бъде решен по този метод, защото самото " Булгаргаз " няма изясненост за доставките и цените през септември, с цел да внесе заявление в идващите два дни.

В отговор изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов съобщи, че не би имало проблем да се внесе заявката в посочените периоди, само че това значи да се вземат поради единствено азерските количества и в следствие да се вършат съществени ремонти, което също не е в полза на бизнеса. " Ще бъде извършен и търг за количества на газовия хъб " Балкан " на 11 август, който в случай че бъде несполучлив, още веднъж ще има неизясненост за идващия месец ". Голяма част от последните търгове на платформата обаче бяха несполучливи и действително нямаше интерес от доставчиците в региона.

Проблемът с търговете е, че се очакваше точно от тях да дойдат частични количества, с които да се запълни хранилището в Чирен през лятото. Тъй като държавният снабдител искаше да купи газа на по-ниски от пазарните цени, количествата нормално се насочват към Унгария и Румъния, където се заплаща повече.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР