През последната седмица отношенията между Северна и Южна Корея претърпяха

...
През последната седмица отношенията между Северна и Южна Корея претърпяха
Коментари Харесай

Кога Северна Корея се появява на световната политическа карта?

През последната седмица връзките сред Северна и Южна Корея претърпяха редица исторически стъпки. Севернокорейският водач Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин се срещнаха и си стиснаха ръцете. Ким прекрачи пръв демаркационната линия , разделяща двете Кореи. А на въпрос на Мун по кое време и той ще може да премине границата, Ким Чен-ун непринудено го хвана за ръка и го подкани дружно да стъпят на севернокорейска територия.

Последваха дълги диалози на масата за договаряния . Дадени бяха доста поръчки за смяна на връзките и връзките сред двете страни . Първите стъпки ще са факт още този уикенд, когато Пхенян ще реалокира стрелките на часовниците и ще влезе в крайник с времето на Южна Корея. Чуха се, несъмнено, обещания за мир, които обаче към този момент са единствено като пожелания.
 
 Guliver/Getty Images

В какво обаче се корени враждата сред двете Кореи и за какво в действителност един народ с многовековна обща история е разграничен ?

Корейската народно-демократична република (КНДР) - Страната на утринната прохлада , се появява на политическата карта на света през 1948 година Образувана е от руската окупационна зона на Корейския полуостров , който до 1945 година е ръководен от Японската империя. Политическите разлики с Южна Корея, заемаща територията на американската окупационна зона, довеждат до напрежение на полуострова, което в последна сметка прераства в неизпълним спор.

На 15 август 1948 година, след проведени благодарение на Съединени американски щати и Организация на обединените нации избори, на юг се основава Република Корея , а три седмици по-късно на север се появява Корейската народно-демократична република под управлението на Ким Ир Сен. Малко по-късно от страната се изтеглят всички руски войски. Разделението на Корея на две обаче към този момент е реалност.
 
 Gulliver/Getty Images

А за всички към този момент е ясно, че незабавното обединяване е невероятно . През 1950 година избухва Корейската война - военният спор довежда до гибелта на милиони хора и единствено задълбочава разликите сред двете страни .

Войната официално завършва с помирение, само че без формален кротичък контракт. Така Корейският полуостров остава разграничен. И до през днешния ден. Образувана е така наречен демилитаризирана зона, която следва 38-я паралел и служи като държавна граница сред двете страни. Това е най-охраняваната граница в света.
 
 Gulliver/Getty Images

След тази война Северна Корея потъва в руини . Страната обаче съумява бързо да се възвърне, като до 1976 година поддържа тъждество в икономическо отношение с Юга . През 80-те обаче Северна Корея към този момент стартира доста да изостава от южната си съседка. А с разпадането на Източния блок и доближаването сред Пекин и Сеул през 1990-те , Северна Корея попада в интернационална изолираност.

Първият началник на страната Ким Ир Сен ръководи в продължение на 46 години (от 1948 до 1994 г.). След гибелта си е разгласен за „ безконечен президент “ и завещан от сина си Ким Чен Ир . Но последвалите тежки естествени бедствия, които връхлитат страната в няколко следващи години, срутват стопанската система и довеждат до всеобщ апетит.
 
 Gulliver/Getty Images

През 2000 година за пръв път от десетилетия е записано възстановяване на връзките сред двете страни. Ким Чен Ир се среща с президента на Южна Корея Ким Те Чжун в Пхенян , което е първата среща на корейските държавни глави от 1945 година насам.
 
 Gulliver/Getty Images

Последвалите срещи с администрацията на Бил Клинтън съвсем реализират ракетно-ядреното разоръжаване на КНДР, само че администрацията на Джордж У. Буш приключва споразуменията . След 2002 година постигнатият за последните 10 години дипломатически прогрес изчезва и връзките сред Пхенян и Вашингтон навлизат в положение на трайна рецесия.

Военната нуклеарна стратегия е главната точка на съвсем всички дипломатически въпроси, свързани със Северна Корея. Шестте нуклеарни опита и ракетните тествания през годините довеждат до налагането на редица наказания против Пхенян от страна на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
 
 Gulliver/Getty Images



На 17 декември 2011 година Ким Чен Ир умира и властта е наследена от най-малкия му наследник Ким Чен-ун . Де юре държавен глава на страната е президентът на Президиума на Велико народно събрание, само че в действителност функционалностите му са по-скоро церемониални. Де факто цялата власт е съсредоточена в Държавната комисия по защита, ръководена от Ким Чен Ун.

 
 Gulliver/Getty Images

Различни изследвания регистрират, че вътрешната непоклатимост на страната се усъвършенства след идването му на власт и фактически са направени редица стопански промени . Въпреки това държавното управление продължава да не разрешава съществуването на политическа съпротива, независимост на словото, независимост на вероизповеданията, практикува групово наказване за антидържавни закононарушения...

Така да вземем за пример достъпът до Интернет е стеснен до доста дребен брой хора, най-вече военни и учени, и даже тогава той се следи строго. Вместо това в страната се употребява интранет мрежата Кванмьон , която съдържа цензурирано наличие от Интернет (най-вече дублирани научнопопулярни филми и статии), вести от Корейската централна новинарска организация, търсачка и е-поща.
 
 Guliver/Getty Images

Готов ли е в този момент Ким Чен-ун за нова страница в историята и има ли път за обединяване на двете Кореи ? След дългогодишната омраза разликите сред жителите на Севера и Юга са доста повече от приликите, въпреки и към момента един народ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР