През последната седмица дюнерите заеха първите страници на редица турски

...
През последната седмица дюнерите заеха първите страници на редица турски
Коментари Харесай

Фалшива новина стресна любителите на дюнери у нас

 През последната седмица дюнерите заеха първите страници на редица турски медии. Всички те цитират Международната федерация на дюнерджиите, която споделя, че даже месото да е почнало да се скапва, то отново стигало до шиша. Особено, когато ставало дума за пилешко. Повечето дюнерджии пък, написа в публикациите, взимали тъкмо такова месо от борсата, тъй като било на половин цена. И цитират сектора, че евтините дюнери съсипвали промишлеността с нелоялна конкуренция. И че с цел да е ниска цената, в тях слагали до 40% животинска лой. В трактовките въпросната животинска мехлем е показана като суровина за произвеждане на сапуни. Не се загатва обаче, че и до през днешния ден бабите ни варят сапуни и готвят със свинска мехлем.

Колкото до третирането на месото, до българския четец стигнаха и заглавия, че го дезинфекцират с белина.  Родният държавен надзор изрично не е засичал сходна процедура.  От огромна верига за продажба на дюнери обявиха за Нова телевизия, че в случай че след 18 часа на шиша към момента има месо, то се бракува, а не се промива с белина.

От Българската организация по сигурност на храните пък оповестяват, че не са установени случаи на обработка на заготовки за дюнер с неразрешени препарати. Към момента няма постъпили сигнали и тъжби от консуматори.

От БАБХ допълват, че при инспекциите и в предприятията, и в заведенията за публично хранене, се обръща изключително внимание на произхода на суровината, метода на предпазване, периодите на валидност и нужната документи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР