През по-голяма част от последните няколко десетилетия мощни високоговорители на

...
През по-голяма част от последните няколко десетилетия мощни високоговорители на
Коментари Харесай

Ще бъде ли избегната войната със Северна Корея

През по-голяма част от последните няколко десетилетия мощни високоговорители на южнокорейската граница бълваха агитация против намиращите се наоколо севернокорейци – всичко от корейски поп до вести за броя на колите в благоденстващия Юг. В понеделник те стопираха и това беше най-новата стъпка в дипломатически танц с високи залози.

Това стана преди утрешната среща на високо ниво сред Севера и Юга, която ще даде звук на препоръчаната среща сред севернокорейския водач Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп и този ход не беше просто алегоричен. Бавно и с сложни договаряния Вашингтон и двете Кореи скицират договорка, с цел да избегнат все по-неизбежната война, от която се опасяваха и двете страни, написа Питър Апс * в собствен коментар за организация Ройтерс.

Северна Корея стопира нуклеарните опити при едно изискване

Доналд Тръмп ще се срещне с Ким Чен-ун

Потвърдено: Ким Чен-ун е бил в Пекин

Остава под въпрос какъв брой сполучлива ще е срещата и

дали Ким в действителност се отхвърля от нуклеарната си стратегия .

Режимът на Ким е гневно параноичен по отношение на външния свят и дълго е вярвал, че единствено военната мощ – в това число нуклеарна – в действителност ще го защищити от външни рискове. Напредъкът, който реализира наскоро, съществено разтревожи Съединените щати, създавайки закани за военни дейности – и единствено титаничното и удивително прозорливо изпитание от страна на Сеул резервира дипломацията жива. Сега тя може да даде плод.

В събота Пхенян разгласи, че към този момент няма потребност от опити с нуклеарни или междуконтинентални балистични ракети, тъй като е достигнал задачите си за основаване на оръжия. Американски чиновници и специалисти не мислят, че Северът към този момент може да удари американската територия, само че подозират, че терзанията на Ким от евентуална американска акция са го подтикнали да промени позицията си. Северна Корея към този момент има опцията да опустоши непосредствените си съседи и това може би за нея е задоволително. Другата опция е режимът единствено да печели време.

Дори и пауза по време на ескалация би била дипломатическа победа .

През януари се очакваше, че Пхенян ще употребява Зимните олимпийски игри, с цел да ускори напрежението, може би посредством провеждането на нови тествания на оръжия или посредством хакерска атака. През последната година – когато бяха осъществени доста нуклеарни и ракетни опити, а в Малайзия беше погубен полубратът на Ким Чен-ун, ескалацията изглеждаше неудържима. От януари насетне обаче държавното управление на южнокорейския президент Мун Дже-ин употребява първо Олимпийските игри, а след това и обещанието за бъдещи срещи, с цел да насърчи несложен, само че продължаващ разговор. Оттогава Северна Корея не е провела и едно тестване.

Срещата на следващия ден в демилитаризираната зона сред Ким и Мун ще бъде основен предвестител на среща сред Съединени американски щати и КНДР, която може да се състои другаде – в това число в Монголия или Швейцария. Това ще бъде първата среща сред двамата и едвам третата сред водачи на Севера и Юга от примирието, поставило завършек на Корейската война, през 1953 година

Превръщането на това краткотрайно помирение в по-официално спокойно съглашение е една от дълготрайните цели на държавното управление на Мун. То би трябвало да убеди Пхенян, че нито Вашингтон, нито Сеул имат краткосрочни или дълготрайни упоритости да смъкват династията Ким. Това е една от аргументите за какво изключването на високоговорителите – което намерено поощряваше севернокорейските бойци да дезертират – е толкоз значимо. В последна сметка,

всичко, което кара Ким да счита, че жестокия му диктаторски режим е в сигурност, може да помогне за постигането на мир ,

даже да обърква и да тревожи хората. Някои тематики обаче съвсем несъмнено няма да бъдат обсъждани – в частност изтеглянето на американските войски от Южна Корея.

Ким Чен-ун с подготвеност за стопляне на връзките с Юга

Исторически миг: Сестрата на Ким Чен Ун кацна в Южна Корея

Всички страни не престават да са на напълно разнообразни отзиви. Казват, че Тръмп, когато беше на посещаване предходната година в Сеул, предложил Южна Корея да се откаже от упоритостта си за обединяване като метод да се успокои Пхенян. Засега и двете Кореи остават решени да реализират това, въпреки че малко на брой имат вяра, че която и да е от тях ще обмисли компромисите, нужни, с цел да уеднаквят своите несъвместими политически системи. Една обединена Корея няма да е допустима и за Китай, единственият контрактуван съдружник на КНДР и основна страна в оправянето със обстановката на полуострова.

Някога тайните дипломатически канали в този момент стават забележими. Миналата седмица Тръмп разкри, че шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ и претендент за държавен секретар Майк Помпейо скрито е бил в Пхенян по-рано този месец, с цел да приготви срещата с Ким. Американски чиновници споделиха, че визитата, проведено от ръководителя на южнокорейското разузнаване и неговия севернокорейски сътрудник, е целяло да се реши дали Ким е подготвен да взе участие в съществени договаряния за отвод от нуклеарните оръжия.

Повечето американски анализатори считат, че това към момента е малко евентуално.

Само няколко страни са се отказвали непринудено от своите нуклеарни стратегии

и други оръжия за всеобщо заличаване: Южна Африка, Ирак, Либия и постсъветска Украйна, която подписа с посредничеството на Англия и Съединени американски щати контракт за връщане на Русия на оръжията, ситуирани на нейна територия. От тези страни Ирак и Либия се оказаха със свалени по боен път от Съединени американски щати държавни управления, до момента в който Украйна е все по-заплашвана и атакувана от Москва.

Американски чиновници споделят, че желаят да видят доста заличаване на севернокорейските нуклеарни уреди, с цел да предложат доста повдигане на глобите. Все отново Вашингтон може да се задоволи със прекъсване на тестванията и създаване на оръжия, отклонявайки опасността за американската територия. Южна Корея – която към този момент е в обсега на севернокорейската стандартна артилерия, която съгласно американските анализатори, може да убие десетки хиляди за часове – евентуално би приела такава договорка.

Япония, която също е в обсега на Севера, е доста по-предпазлива. Това беше и основна тематика в срещите сред Тръмп и премиера Шиндзо Абе предходната седмица. Токио осъзнава, че не може да наложи несъгласие на взаимните дипломатически старания на Южна Корея и Съединени американски щати, една от аргументите в този момент да търси личен пряк разговор с Пхенян. Никоя страна не има вяра на другата. Тези договаряния са позитивна крачка и вършат непосредствената война много по-малко евентуална. Ако се провалят обаче, което остава изцяло допустимо, резултатът може да е пагубен.

* Питър Апс е коментатор на организация Ройтерс по интернационалните въпроси, глобализацията, споровете и други тематики. Той е създател и изпълнителен шеф на Проекта за проучвания на 21 век – неправителствен и самостоятелен мозъчен концерн. Изразените отзиви са единствено негови, не на Ройтерс.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР