През периода 2022-2024 италианската банкова група Unicredit предвижда умерен растеж

...
През периода 2022-2024 италианската банкова група Unicredit предвижда умерен растеж
Коментари Харесай

Новият план на Unicredit: органичен растеж, рязане на разходи и 16 млрд. евро към акционерите

През интервала 2022-2024 италианската банкова група Unicredit планува сдържан напредък на чистите доходи от 2% средногодишно. Инвестициите й се чака да са фокусирани най-вече в оптимизация и цифровизация. И за разлика от предходните интервали не се залага на набиране на капитал, а на вътрешното му генериране от облагите, което ще разреши в границите на 2021-2024 година да бъдат разпределени общо над 16 милиарда евро към акционерите под формата на дивиденти и противоположни изкупувания.

Това стана ясно от оповестения за развиване на групата, включваща и българската Уникредит Булбанк, от новия ѝ основен изпълнителен шеф Андреа Орчел. Бившият шеф на UBS наследи на поста Жан-Пиер Мустие през април, като за разлика от него до момента той заявяваше проекти за нови придобивания вместо за продажба на активи, посредством които да се генерира капитал. Бяха водени договаряния с италианското държавно управление да бъдат купени част от активите на проблематичната Banca Monte dei Paschi di Siena, само че те се провалиха през октомври. Сега обаче на въпрос на " Капитал " той изясни, че в тактиката такива не се възнамеряват, само че не се и изключват, като при пораждане на благоприятни условия те ще се преглеждат.
Доволни акционери
Очакванията на пазара бяха за огромно назад изкупуване на акции, защото книжата на Unicredit се търгуваха на равнища към 20% под равнищата им от преди пандемията. Изглежда поръчката за такива хареса на вложителите, тъй като след оповестяването на проекта при старта на днешната търговия акциите на банката се повишиха със 7.5%, а по-късно денем прибавиха и още до 10.6% до блузи 12.8 евро за акция. Това е най-високо равнище от февруари 2020 година насам.

Причината е, че поръчката сякаш надвиши упованията. Прогнозата на JP Morgan беше за 3 милиарда евро противоположни изкупувания до 2024 година Сега обрисуваният проект на Орчел е за 2022 година (на база резултатите от 2021 г.) да се разпределят 3.7 милиарда евро - към 30% от облагата като дял, а останалото под формата на противоположни изкупувания. За идната година предвиждането е сумата да е сходна и последователно да се усили към края на интервала, като делът от облагата, плануван за дял, да нарасне до над 35%.
Реклама
Според обрисуваната тактика обаче това няма да стане за сметка на финансовите индикатори на Unicredit, защото плануваните оптимизации се чака да донесат 1.5 милиарда евро спестени разноски, които би трябвало да дойдат главно от свиването на заплащанията към външни консултанти и вътрешното вдишване на до момента възлаганите им функционалности. Това би трябвало да усъвършенства възвращаемостта на капитала от в този момент 7% до към 10%. Печалбата за 2021 година се чака да надвиши 3.3 милиарда евро, а в края на интервала за 2024 година да е над 4.5 милиарда евро.

Прогнозите стъпват на упования, че лихвените равнища измерени посредством 3-месечен Euribor, ще останат постоянни в идващите години, като упованията са делът на брутните необслужваните заеми да падне до 3.5%
Ще наема или ще редуцира
В медийни изявления преди оповестяването на проекта се говореше за към 3000 души съкращения. Такова число не беше обявено, като вместо това се залага на цел да се наемат 3600 души. От тях 2100 се планува да са в Digital & Data звеното, а към 1500 в класическите банкови интервенции. Разбивката на последните е 900 в Италия, 300 в ЦИЕ, 200 в Германия и 100 на контролни функционалности в групата.

Орчел обаче не се нагърби да каже какъв брой ще е общият брой чиновници в групата в края на интервала и дали тези назначения, ще компенсират съкращения в други звена, защото се водят договаряния със синдикатите.
Реклама Придобивки - единствено в случай че си заслужава
В тактиката не са заложени придобивания, като по думите на Орчел такива ще бъдат преценявани единствено в случай че дават отговор на три параметъра: те би трябвало да пасват на стратегическите цели на Unicredit, да укрепват франчайза й и да оказват помощ, а не да пречат, да се реализиран финансовите й цели.

Той се надява още на по-тясно сливане на 13-те дъщерни банки на Unicredit. Това не включва някакво корпоративно реструктуриране, като те ще си останат обособени сдружения, само че ще се заложи на повече концентрация, където това носи стойност, до момента в който на локално равнище ще се остави независимост на деяние при ясна рискова рамка.

Според Орчел банките в групата могат да печелят от общи поръчки на централно равнище, от създаване на решения за корпоративните и ритейл клиентите в две централизирани продуктови заводи, а също и от общи софтуерни решения, които в този момент са фрагментирани.

Unicredit обслужва над 15 млн. клиента на своите пазари в Европа, като на групово равнище има над 930 милиарда евро активи. В България дъщерната ѝ Уникредит Булбанк е водач на пазара с 25 милиарда лева активи.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Градове 3 Неща 1 Политика 2 Медийна сергия 3 Енергетика 1 Градове 2 Неща 3 Енергетика Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР