През първото тримесечие на тази година Българка фондова борса АД

...
През първото тримесечие на тази година Българка фондова борса АД
Коментари Харесай

Световният борсов ентусиазъм достигна и до БФБ

През първото тримесечие на тази година " Българка фондова борса " АД пое сякаш от ентусиазма на международните финансови пазари. Доказва го и оборотът й от 30.97 млн. лв., който е по-висок освен по отношение на февруари (+14.55%), само че и по отношение на март 2020-а.  

Интересът на вложителите също е бил по-голям, като те са сключили 5770 покупко-продажби, които са повече спрямо втория месец тази година. Най-търсени са били акциите на компанията, която създава артикули за автоматизация на дома  " Алтерко " - с 528 сделки, на " Биодит " - с 486 договора, и на някогашния приватизационен фонд " Доверие Обединен холдинг "   - 467 покупко-продажби.

Логичен е ползата към " Биодит " АД, което на 4 март стана първото сдружение с дебют на пазара за напредък на МСП BEAM, проведен от  " БФБ-София ". ВЕАМ дава опция на дребния и междинен бизнес за акумулиране  на капитал при по-облекчени условия спрямо контролирания пазар. През март акциите на компанията, която  създава артикули за идентификация посредством биометрични данни, употребени за надзор на достъпа в хотели, индустриални предприятия, коли и банкомати, демонстрират растеж от 48% по отношение на цената от 1 лев, при която бе осъществено първичното обществено предложение (IPO). 

И четирите борсови показатели на " Българка фондова борса " АД бележат растежи през март. Измерителят на сините чипове SOFIX записва нарастване от началото на годината с 12.23% до 502.28 пункта. Той е бил подсилен в своя порив от осем компании, при които има покачване на цената на акциите им.   

Интересно е и представянето на обществените компании от базата за пресмятане на SOFIX през март. Начело в  тройката на печелившите са " Алтерко " с растеж от 18.48% на цената на ИТ компанията.  Котировките при компанията за произвеждане на птичи артикули " Градус " са добавили 9.72% към цената си, а акциите на " Фонд за недвижими парцели България " АДСИЦ са поскъпнали с 7.87 на 100. 

На другия полюс - на губещите, са книжата на " Сирма груп холдинг ", които са изгубили 8.11% в търговията през март. Две обществени банки също са в тази група. Акциите на " Първа капиталова банка " и " Централна кооперативна банка " са на алено откакто борсовият ураган отвя надлежно по 6.31 и 6.25% от цената им. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР