През първото полугодие имотният пазар в столицата се характеризираше с

...
През първото полугодие имотният пазар в столицата се характеризираше с
Коментари Харесай

Квадратният метър в столицата поскъпна с рекордните €250 за година. Ето колко струва вече апартамент в София

През първото полугодие имотният пазар в столицата се характеризираше с доста огромно търсене и незадоволително предложение. Това изяснява, както ускорения напредък на цените, по този начин и забавянето в растежа на продажбите.

Средната цена на закупените в София през второто тримесечие на годината жилища по данни на Bulgarian Properties доближи 1 425 евро/кв.м. при 1 345 евро/кв.м. през първото тримесечие и 1 175 евро/кв.м. година по-рано.

Това съставлява рекорден растеж от 21% на годишна база - много над предстоящите равнища за тази година и стойност, каквито не са виждани от 2008 година насам. За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 250 евро, а единствено през второто тримесечие растежът е с 80 евро/кв.м.
 Купувачите на жилища в София търсят най-много тристайни жилища. На какви цени?
Купувачите на жилища в София търсят най-много тристайни жилища. На какви цени?

Най-силно търсене се следи в регионите Малинова котловина, Манастирски ливади, Бояна, Лозенец, Център

" Проектите ново строителство стартираха по-бавно поради повишаващите се цени на материалите и компликациите с доставките, а тези от тях, които се предлагаха на пазара, осъществяваха дейни продажби " на зелено ". В допълнение, доста от притежателите на парцели се изтеглиха от пазара поради високата инфлация и това в допълнение понижи предлагането ", обобщава Полина Стойкова MRICS, изпълнителен шеф на BULGARIAN PROPERTIES.

И добавя: " Същевременно търсенето продължи да бъде подкрепяно от преференциално банково кредитиране и растящи приходи. Лихвените проценти по заемите продължиха да спадат, а размерът новоотпуснати заеми - да нараства, поддържайки темповете от 2021 година на напредък с към 40%. "

Другите фактори, които въздействат върху жилищния пазар, също продължиха да имат позитивно въздействие - безработицата остана на ниски равнища - към и под 5%, а приходите продължиха да нарастват - с към 10% приблизително за страната и 12% за София през първото тримесечие по данни на Национален статистически институт.

Войната и инфлацията дадоха спомагателен тласък на търсенето за инвестиция в сигурен актив, какъвто са парцелите и на пазара се усети дефицит на жилища освен в София, само че и във всички региони на страната. Предлагането, което съществуваше на второстепенен пазар, даже във ваканционните курорти и в селата, мощно понижа и сега офертите, които излизат на пазара, постоянно се продават за броени дни.
 Българска народна банка стяга жилищното кредитиране
Българска народна банка стяга жилищното кредитиране

Българската национална банка има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция

Обеми продажби

Данните на Агенцията по вписванията демонстрират, че покупко-продажбите с парцели в страната през 2-рото тримесечие бележат растеж единствено с 4.3% по отношение на същия интервал на 2021 година Това идва на фона на растежи на размерите с към 30% през 2021 година и с към 10% през първото тримесечие на 2022 година

Забавяне на темпа на напредък на размерите покупко-продажби има и в София, където е регистриран растеж от едвам 0.28% на годишна база след 30-процентно повишаване през 2021 година
 Българска народна банка регистрира двуцифрен растеж при жилищните заеми
Вълната от ипотечни заеми набира мощ

Увеличение има при съвсем всички типове заеми

Тези данни отразяват както лекото изстудяване на интереса заради растежа на цените, по този начин и - в доста по-значителна степен - главната наклонност, която обрисуваме за интервала и която считаме за водеща - незадоволителното предложение, което да отговори на наличното търсене.

Очаквания за жилищния пазар

Перспективите през идващите месеци са темпът на напредък на цените да се забави, защото към този момент се усеща известно разколебаване и изстудяване на интереса на купувачите над избрани ценови равнища.

Наред с това, следва да се означи стабилизирането на цените на материалите и активизиране на продажбите на планове ново строителство. Очакваме с балансирането на пазара да се появи по-добро предложение и на второстепенен пазар, защото в този момент е отличен миг за продажба и от ден на ден притежатели осъзнават това.

" В идващите месеци ще би трябвало да следим деликатно промените на лихвените проценти по заемите, които въпреки с очакване за покачване, надали ще усетят тази смяна през актуалната година ", разясняват още анализаторите.

Инфлацията очевидно мъчно ще бъде овладяна и при запазващи се ниски лихвени проценти, тя ще продължи да влияе върху жилищния пазар в позитивна посока - поддържайки търсенето на високи равнища.

Все повече стопански анализатори предвиждат закъснение на икономическия напредък и нахлуване в интервал на криза и тези опасения последователно изместват фокуса от инфлацията. Ако тези прогнози се окажат правилни, неизбежно ще има отражение и върху интензивността на имотния пазар.

Това обаче ще пристигна със закъснение в България. Към момента тук към момента сме в интервал на напредък. Данните за Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие сочат 5% действителен напредък на стопанската система, а прогнозите са позитивният напредък да се резервира, въпреки и с по-бавни темпове. Следователно, можем да заключим, че жилищният пазар остава с позитивни вероятности, най-малко в кратковременен проект.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР