През първия месец от новата година чешките банки са предоставили

...
През първия месец от новата година чешките банки са предоставили
Коментари Харесай

Рекорден спад в ипотечното кредитиране

През първия месец от новата година чешките банки са дали ипотечни заеми на обща стойност 1.33 милиарда EUR, което е с 25% по-малко по отношение на декември 2021 година, сочат данните на Чешката банкова асоциация (CBA) Hypomonitor. През миналия месец са отпуснати едвам 10 000 заема, което е с 28% по-малко по отношение на декември 2021-ва. Това е най-малкият брой от август 2020 година

„ Основната причина за сходна картина е продължаващият растеж на лихвите по жилищните заеми. Този развой ще продължи и през 2022 година В същото време Централната банка на Чехия още повече покачва условията към кредитополучателите. В същото време на чехите им е мъчно да купят жилище без съфинансиране. На тях са им нужни 16 години, с цел да успят да го създадат без банкова помощ “, споделя мениджъра по ипотечно кредитиране в Moneta Money Bank Матей Новак.

На годишна база през януари броят на издадените жилищни заеми се е намалил с 11%, а размерът в парично изражение – с 1%. Отрицателната динамичност е най-много вследствие на рефинансирането на заемите. Отпускането на нови заеми продължава да е мощно.

През миналия месец лихвеният % по ипотечните заеми се е повишил с 0.4%, до 3.4%. Реалните лихви са в диапазона от 4% до 5%. Анализатори предвиждат, че лихвите през настоящата година ще набъбнат до 5.0%-5.5%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР