През първия изцяло есенен месец се очаква средната месечна температура

...
През първия изцяло есенен месец се очаква средната месечна температура
Коментари Харесай

Времето през ноември

През първия напълно есенен месец се чака междинната месечна температура да бъде към и под нормата, която за Северна България и Горнотракийската равнина е сред 5 и 8 градуса, за високите полета - сред 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - сред 8 и 10, а в планинските региони - от минус 5 до 3 градуса. Най-ниските температури през ноември ще бъдат сред минус 8 и минус 3 градуса, по Черноморието - към 0 градуса, а най-високите ще са сред 15 и 20 градуса, заяви пред Българска телеграфна агенция Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките (НИМХ).

Месечната сума на валежите ще бъде към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 40 и 70 литра на квадратен метър, а в южните и планинските региони - сред 60 и 90 литра на квадратен метър.

През първите дни от ноември ще доминира слънчево време, температурите ще се покачат, само че ще останат по-ниски от нормалните. Към 3-4 ноември през страната ще премине бърз леден атмосферен фронт. Облачността ще се усили и на обособени места ще превали дъжд и температурите едва ще се намалят. 

Относително усъвършенстване на времето и покачване на температурите се чака от 5 до 7 ноември. През последните дни от десетдневието облачността още веднъж ще се усили и тук-там ще има превалявания: в равнините от дъжд, а в планините - от сняг. Температурите ще се намалят. 

И през  второто десетдневие  динамиката на атмосферните процеси ще остане нараснала и времето ще е изменчиво. Около 12, 17 и 20 ноември ще има нараснала възможност за прекосяване на атмосферни разстройства. Ще има и превалявания, като с понижението на температурите дъждът по високите полета и в Предбалкана ще минава в сняг. 

През множеството дни от третото десетдневие времето ще се дефинира от антициклонален вид атмосферна циркулация. Динамиката ще намалее и над страната ще доминира облачно, в равнините и мъгливо време. Повече слънчеви часове ще има в планинските региони.

Климатична информация

Ноември е временен месец сред есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхнина е доста и броят на дните с облачно и мъгливо време се усилва. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се усилва. Арктичният въздух по-често доближава до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30˚. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „ циганско (сиромашко) лято ”.

Астрономическа информация

Според астрономическата информация при започване на ноември слънцето в София изгрява в 7 часа и 1 минута, и залязва в 17 часа и 19 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 18 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 36 минути, и залязва в 16 часа и 54 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 18 минути. Фазите на луната през месеца са: на 4 ноември - пълнолуние, на 10 - последна четвърт, на 18 – новолуние.

Любопитни обстоятелства

Името на ноември произлиза от латинското Novem (девети), защото е деветият месец съгласно римския календар, който стартира през март. Старото славянско име на ноември е груден, защото през този месец земята се сковава от мраз и става на грудки (буци). Прабългарите наричали този месец Елнем.

Месеците ноември и март стартират постоянно на еднакъв ден от седмицата. Същото се отнася и за двойката месеци ноември и февруари, с изключение на в случаите на високосна година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР