През първите четири месеца на годината чуждестранните инвестиции в България

...
През първите четири месеца на годината чуждестранните инвестиции в България
Коментари Харесай

Към април чуждите инвестиции се свиват с 68%

През първите четири месеца на годината задграничните вложения в България са за 125.7 млн. евро, или понижават на годишна база с над 68%, сочат предварителните данни на Българска народна банка. Все отново за април размерът им е на позитивна територия за разлика от предходния месец.

Разбивката по пера сочи, че връщането на общата сума на вложенията на позитивна територия се дължи основно на реинвестираната от интернационалните компании облага в развиването на локалните им дъщерни сдружения. Това е тази част от чистия финансов резултат на българските им подразделения, която външните инвеститори оставят в страната, вместо да се изтегля като дял, оповестява в днешния си брой " Капитал daily ".

Макар и да е показателна за интереса им към развиването на локалния бизнес, тя се счита за по-малко ангажираща спрямо вложенията в дялов капитал, излизането от които е доста по-трудно. Точно тези инвестиции са с негативна стойност общо за първите четири месеца на годината – минус 109.8 млн. евро, до момента в който за същия интервал на 2016 година са били 177.8 млн. евро. Свиването обаче е насъбрано главно през първите три месеца, до момента в който данните за април са позитивни, въпреки и с минимални стойности – през месеца вложенията в дялов капитал в страната са били за общо 0.9 млн. евро.

Инвестициите в дългови принадлежности имат растеж по отношение на година по-рано – за първите четири месеца на 2017 година те са на обща стойност 33.3 млн. евро при 26.4 млн. евро за същия интервал на 2016 година В тази категория се регистрират средствата, които задграничните компании майки дават на дъщерните си сдружения в страната било то за оборотни потребности или пък за модернизиране на производството им.

Холандия остава най-големият вложител. Причината за това е демократичното й данъчно законодателство, поради което регистрирани там компании оперират на пазара в България.
На противоположния полюс са Австрия, Германия и Белгия, към които български компании най-вече са изплащали назад заемен запас, получен от групите майки. Операцията беше забележима още към март и се допуска, че евентуално е погашение на заем от медодобивния цех в Пирдоп " Аурубис ".

Отлив на задгранични вложения има и от Унгария, където свиването е по линия на евакуиране на дялов капитал или реинвестирана облага в страната за близо 103 млн. евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР