През първата седмица на националната кампанийна проверка Безопасно лято“ 2018

...
През първата седмица на националната кампанийна проверка Безопасно лято“ 2018
Коментари Харесай

ДАМТН са проверили 467 продукта в търговската мрежа в кампанията „Безопасно лято“ 2018

През първата седмица на националната кампанийна инспекция „ Безопасно лято “ 2018 инспекторите на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) са ревизирали общо 467 артикули в комерсиалната мрежа. От тях 255 броя разнообразни модели играчки и 212 модели пояси за ръце.

Инспекциите обгърнаха над 370 търговски обекта в цялата страна, като бяха съсредоточени в разнообразни магазини за детски играчки, обекти за продажба навън, хранилища и други Резултатите демонстрираха, че единствено за една седмица са открити 169 артикули с несъответствия.

За откритите нарушавания ДАМТН е издала 91 броя заповеди за прекъсване разпространяването на несъответстващия продукт, като следва тази цифра да нарасне. Съставени са и 169 броя актове за определяне на административни нарушавания на неизрядните търговците.

И тази година измежду най-честите нарушавания, които организацията е установила бяха липса на: съдебна експертиза маркировка; указания на български език; наложителните предупредителни текстове, свързани с безвредната приложимост или без превода им на български език; информация за название и адрес на виновния икономическия оператор и други

Към този миг резултатите от„ Безопасно лято “ 2018 демонстрират, че към 7% % от тестваните пояси за ръце са с открити несъответствия. През 2018 година се вижда доста понижаване на несъответстващите помощни средства за образование по плуване за деца, които се оферират на пазара, спрямо 2017 година, когато при същия артикул бяха регистрирани към 32% нарушавания.

С цел реализиране високо равнище на отбрана на потребителите, инспекторите на ДАМТН ще продължи инспекциите на пояси за ръце до края на акцията, защото отбраната на децата е първокачествен приоритет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР