През първата седмица на април в Националния център по заразни

...
През първата седмица на април в Националния център по заразни
Коментари Харесай

Британският вариант на вируса завладял почти 100% от пробите у нас

„ През първата седмица на април в Националния център по заразни и паразитни заболявания бяха изследвани 365 клинични материала от цялата страна. При почти`100 % от пробите е открит английският вид на вирус а. Засега нямаме нито бразилската, нито южноафриканската разновидност ”. Това съобщи в студиото на „ Събуди се ” Мария Николова от НЦЗПБ.

Тя изясни и какво съставлява румънският вид на COVID-19.

„ При нашумялата неотдавна румънска разновидност става въпрос за подмяна единствено на една аминокиселина в най-чувствителната част на вирус а. Това води до смяна на силите на взаимоотношение. Тоест, вирус ът се свързва по-здраво с клетките. Това ненапълно пречи на протективните антитела, които сме образували против остарелия вид ”, разясни Николова.

„ Засега знаем, че настоящите ваксини фактически са по-ниско ефикасни против южноафриканския и бразилския вид. Смятам обаче, че равнището на отбрана, което ще се реализира с актуалните препарати, ще бъде задоволително, с цел да се избегнат затруднения от вирус а ”, сподели още професорът. По думите й една доза не е задоволителна.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР