През октомври цените на стоките и услугите са поскъпнали с

...
През октомври цените на стоките и услугите са поскъпнали с
Коментари Харесай

Инфлацията продължава да расте и през септември

През октомври цените на стоките и услугите са поскъпнали с 0.8 на 100 по отношение на август. В съпоставяне с предишния септември обаче те са нарастнали с 2.4 на 100, демонстрират данните на Националния статистически институт.

На процедура през месеца нараства съвсем всички като най-видимо е това при цените на облеклата и обувките - с 9%, в бранша на развлеченията и културата повишаването е с 4.9%, с по половин % се покачват цените на храните, алкохола, безалкохолните питиета и тютюневите произведения. В жилищното обзавеждане, образованието и опазването на здравето също има леки растежи.

Единствено през септември поевтиняват хотелите и заведенията за хранене с 0.2% и превозът - с 0.6%.

При храните през месеца повишаване с 9.8% е отметено при чушките, с 4.4% при малотрайните салами, с 3.7% при доматите, с 3.4% при гроздето, с 2.6% при каймата. Рибата е поскъпнала с 1.9%, свинското с 0.6%, а хлябът с 1.2%.

По-евтино са се продавали по отношение на август цвеклото и морковите - със 7%, краставиците - с 3.3%, лещата - с 3.6%, лукът- с 5.8%, картофите - 3.2%.

Лекарствата са поскъпнали с 0.4%.

При нехранителните артикули най-вече нарастват обувките - с 10.7%, следвани от облеклата - с 8.3%, най-масовият бензин е поскъпнал с 0.8%, а пропан-бутанът - с 0.4%.

Намаление през месеца има при самолетните билети, които поевтиняват с 20.4%, хотелското настаняване - с 6.6%, пералните - с 0.8%, бойлерите - с 1.3%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР