През октомври търговският баланс на Япония се оказа на изненадващо

...
През октомври търговският баланс на Япония се оказа на изненадващо
Коментари Харесай

Рязко разширяване на търговския дефицит на Япония през октомври

През октомври комерсиалният баланс на Япония се оказа на изненадващо огромен недостиг, защото комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай слага своя отрицателен отпечатък и върху третата по мощ стопанска система в света.

Япония регистрира търговски недостиг в размер на цели 449,3 милиарда йени, надвишавайки значително осредните упования на финансовите пазари за недостиг в размер на към 70 милиарда йени и след положителен баланс в размер на 131,3 милиарда йени през септември, демонстрират данни на японското финансово министерство.

Големият търговски недостиг произтича от по-големите импортирани размери на недопечен нефт и на полутечен природен газ, което докара до растеж на японския импорт през октомври с 19,9% по отношение на същия месец на миналата година след намаляване с 1,3% през септември. В същото време износът се увеличи с 8,2% след напредък със 7,0% месец по-рано.

Японският търговски остатък по отношение на Съединени американски щати се сви с 11%, като това съставлява първо утежняване на позитивния баланс от четири месеца насам и е реалност вследствие на внезапно увеличение на вноса на американско жито, на полутечен газ и на недопечен нефт, показват от финансовото министерство.

Трябва да се има поради, че през предходната седмица американският вицепрезидент Майк Пенс подлага на критика японският търговски остатък със Съединени американски щати, оплаквайки се, че американските артикули и услуги са изправени пред прекомерно доста търговски бариери в Япония.

Износът на Япония в посока Китай пък набъбна през октомври с 9%, защото политиката на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп " Америка над първо място " накара японските производителите да извърнат по-голям взор на азиатските пазари. Японският импорт от Китай обаче набъбна през октомври с цели 16% предвид на вътрешното търсене на облекло и на информационно съоръжение, макар че комерсиалната война сред двете водещи международни стопански системи подтикна някои японски компании да поправят своите вериги за доставки, с цел да понижат зависимостта си от елементи, създадени в Китай.

Редица икономисти обявиха, че разширението на комерсиалния недостиг на Япония и терзанията, свързани с световната комерсиална война, могат да отслабят в допълнение растежа на Брутният вътрешен продукт през последното тримесечие на годината, откакто през интервала юли - септември трета по мощ международна стопанска система се сви по-силно от предстоящото вследствие на мудния експорт и серията естествени бедствия в страната. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР