През октомври стопанската конюнктура в страната се влошава за трети

...
През октомври стопанската конюнктура в страната се влошава за трети
Коментари Харесай

Проучване на НСИ отчита влошаване на бизнес климата и през октомври

През октомври стопанската обстановка в страната се утежнява за трети следващ месец вследствие на намаляване на позитивните настройки в множеството следени браншове - индустрия, търговия на дребно и сфера на услугите, като само в строителството има известна стабилизация по отношение на предходния месец. Все повече мениджърите във всички икономически сфери предвиждат повишаване на цените през идващите три месеца.

Това демонстрират резултати от последното изследване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият индикатор на бизнес климата се намалява през октомври с 2,3 пункта по отношение на септември, когато се намали с 2,4 пункта.

По този метод индикаторът на стопанската обстановка продължава да отстъпва от върховете, достигнати в края на пролетта и началото на лятото, когато показателят съумя да се възвърне от рекордните дъна през март и април 2020 година (по време на първия пандемичен локдаун).

С понижението си през октомври показателят върна под неговото дълготрайно осреднено равнище.



Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, понижава през октомври с 3,9 пункта след намаляване с 0,9 пункта през септември, като последната анкета на Национален статистически институт регистрира по-резервирани оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положение на предприятията. По-негативни са и прогнозите им както за износа, по този начин и за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Основен фактор, затрудняващи развиването на този бранш, продължава да бъдат обвързван с несигурната икономическа среда, следван от дефицита на работна мощ и незадоволителното търсене от страната, като през последния месец са следи усилване на отрицателното им въздействие.

По отношение на продажните цени в индустрията нараства делът на мениджърите, които предвиждат повишаване на продажните цени в индустрията през идващите три месеца.



През октомври 2021 година индикаторът "бизнес климат в строителството " резервира равнището си от септември , когато обаче спадна със 7,3 пункта, като упованията на строителните бизнесмени както за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца, по този начин и за активността им през идващите три месеца са песимистични.

Анкетата на Национален статистически институт записва и увеличение на броя на клиентите в строителния отрасъл, имащи закъснения в заплащанията.

Производственият график в строителството е обезпечен с контракти за 5,6 месеца, като се следи понижение от 1,3 месеца по отношение на оценката през юли. Същевременно и упованията за нови поръчки през идващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Основният проблем за развиването на активността в бранша е несигурната икономическа среда, само че през последния месец нараства и негативното влияние на фактора "цени на материалите ", който измества на трето място усложненията, свързани с дефицита на работна мощ.

По отношение на продажните цени нараства делът до 32,7% на строителни бизнесмени, които не престават да чакат те да се покачат през идващите три месеца.



През октомври съставният индикатор "бизнес климат в търговията на дребно " понижава с 1,4 пункта след спад с 2,6 пункта през предходния месец, което се дължи на по-умерените оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Последната анкета на Национален статистически институт записва и по-резервирани отзиви както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към доставчиците през идващите три месеца.

Според търговците на дребно главната спънка за развиването на активността в бранша е обвързвана с несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене.

Нараства делът на търговците на дребно, които регистрират увеличение на цените през идващите три месеца.



Съставният индикатор "бизнес климат в бранша на услугите " понижава през октомври с 2,1 пункта след известна стабилизация през септември, като има известно утежняване на оценките и упованията на мениджърите за бизнес положението на техните предприятия. По-умерени са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора не престават да лимитират в най-голяма степен развиването на бизнеса, като те са посочено надлежно от 51,1% и от 28,9% от мениджърите в бранша на услугите.

Относно продажните цени в бранша на услугите анкетата регистрира, че мениджърите чакат тяхно покачване през идващите три месеца.

Трябва да се има поради, че утежняването на стопанската обстановка в нашата страна през октомври е в миг, когато продължава да има политическа рецесия, изразена в идни следващи предварителни парламентарни избори. Влошаването е реалност и предвид на четвъртата вълна на коронавирусната пандемия и идва на фона на растяща инфлация освен у нас, само че и в световен проект, дължащата се в най-голяма степен на мощен растеж на енергийните цени (електричество, природен газ и недопечен петрол) и на дефицит на първични материали и материали за производството.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР