През октомври Съединените щати ще се включат по-активно в посредничеството

...
През октомври Съединените щати ще се включат по-активно в посредничеството
Коментари Харесай

САЩ се включват по-активно в преговорите между Белград и Прищина

През октомври Съединените щати ще се включат по-активно в посредничеството сред Белград и Прищина в договарянията за решение на косовския въпрос. Чрез шатъл дипломация те ще беседват с най-високопоставените представители на Белград и Прищина, ще посещават двата града и ще " насочват хода на договарянията ", написа белградсккият вестник " Данас ", като се базира на дипломатически източници във Вашингтон.

Източниците прецизират, че Съединени американски щати чакат да завърши референдумът в Македония за името на страната на 30 септември и по-късно ще засилят интензивността си, съобщи Българска телеграфна агенция.

Същите източници показват, че задачата на шатъл дипломацията е да се сближат позициите на Белград и Прищина, с цел да се стигне до рамков текст на съглашението за Косово, с цел да може окончателният документ да бъде подписан напролет на 2019 година

Очаква се до тогава и президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи да съумеят да обезпечат цялостна поддръжка за съглашението на своите държавни управления и парламенти, както и в сръбската и косовската общност да се сътвори климат за поддръжка на разграничаването и окончателното съглашение, показват дипломатите за " Данас ".

Те акцентират, че Съединени американски щати са поели задължението да обезпечат поддръжката на всички основни западни съдружници за бъдещия контракт на Вучич и Тачи, на първо място на Германия, Англия и Франция.

Диломатите въпреки всичко прецизират, че публично Брюксел остава медиатор в договарянията сред Белград и Прищина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР