През октомври общият показател на бизнес климата се понижава с

...
През октомври общият показател на бизнес климата се понижава с
Коментари Харесай

Бизнес климатът се влошава през октомври, цените още ще растат

През октомври общият индикатор на бизнес климата се намалява с 2.3 пункта по отношение на предходния месец. По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите, а в строителството индикаторът резервира нивото си от септември. Мениджърите са притискани от ден на ден от растящите цени на суровините, неналичието на работна ръка, слабото търсене.

Промишленост. Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " спада с 3.9 пункта вследствие на по-резервираните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По-негативни са и прогнозите им както за износа, по този начин и за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

През октомври междинното натоварване на мощностите в индустрията остава на равнището от юли (74.2%). С оглед на предстоящото търсене през идващите месеци обаче се планува дефицит от мощности.

Основните проблеми за развиването на бизнеса не престават да бъдат несигурната икономическа среда, дефицитът на работна мощ и незадоволителното търсене от страната, като през последния месец се следи усилване на отрицателното им въздействие.

В съпоставяне със септември делът на мениджърите, които предвиждат продажните цени в индустрията да се покачат през идващите три месеца, се усилва.

Строителство. През октомври съставният индикатор " бизнес климат в строителството " резервира равнището си от предходния месец. Очакванията на строителните бизнесмени както за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца, по този начин и за активността им през идващите три месеца са песимистични. Последната анкета регистрира и нарастване на броя на клиентите със закъснения в заплащанията.

Производственият график е обезпечен с контракти за 5.6 месеца, като се следи понижение от 1.3 месеца по отношение на оценката през юли. Същевременно и упованията за нови поръчки през идващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Най-сериозното усложнение за активността на предприятията остава несигурната икономическа среда. През последния месец се записва и повишаване на негативното влияние на фактора " цени на материалите ", който измества на трето място усложненията, свързани с дефицита на работна мощ.

За продажните цени в строителството 32.7% от мениджърите не престават да чакат те да се покачат през идващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " се намалява с 1.4 пункта, което се дължи на по-умерените оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са също по-резервирани.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене не престават да лимитират в най-голяма степен развиването на бизнеса в бранша, като през последния месец се регистрира усилване на отрицателното им въздействие.

В съпоставяне с предходния месец нараства делът на търговците на дребно, които плануват продажните цени в бранша да се покачат през идващите три месеца.

Услуги. През октомври съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " понижава с 2.1 пункта вследствие на леко влошените оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. По-умерени са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги.

Най-сериозните усложнения за активността остават свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора, посочени надлежно от 51.1 и 28.9% от предприятията.

Очакванията на мениджърите във връзка с продажните цени през идващите три месеца не престават да са в посока на нарастване.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР