През октомври аукционната къща Christie’s ще обяви на търг портрет

...
През октомври аукционната къща Christie’s ще обяви на търг портрет
Коментари Харесай

Christie’s за пръв път пуска на търг творби на изкуствен интелект

През октомври аукционната къща Christie’s ще разгласи на търг портрет на човек на име Едмонд Де Белами. Творбата е част от сбирката портрети на семейство Белами. Мъжът е изобразен в мрачно палто с бяла яка, лицевите му черти са неразбираеми. Празните сектори на платното загатват, че работата е останала незавършена. За мнозина ценители на изкуството сходна творба е напълно на място в Christie’s. Но Едмънд не е същински човек. Всъщност цялото семейство Белами е плод на въображението. А портретите не са дело на някой актуален талант на четката, а на AI.

Когато бъде оповестено на търг, Christie’s ще стане първата аукционна къща, която ще продаде произведение на изкуството, основано от изкуствен интелект. Портретите „Белами“ са концепция на група инженери, наречена Obvious и са основани от Generative Adversarial Networks – тип логаритъм, прочут също като GANs. Система е захранена с към 15 000 портрета, основани сред 14 и 20 век, а генераторната част на логаритъма стартира да прави свои лични облици. Частта от дискриминатора на логаритъма e заложена с разграничаване сред изкуството, основано от индивида и изкуството, основано от AI.
„Целта е да накараме дискриминаторът да мисли, че новите изображения са същински портрети“, изяснява Юго Касел-Дюпре, част от плана. „ Тогава имаме резултат “.

Името Белами е отпратка към разработчика на GAN, Йън Гуудфелоу, чието фамилия жестоко се превежда на френски като „bel ami“. Смята се, че портретът на Едмонд Де Белами ще бъде продаден за някъде сред 7 000 и 10 000 евро. Групата разгласи, че ще употребява приходите, с цел да продължи образованието на логаритъма, да финансира мощността на компютърната обработка, нужна за основаването на изкуството и да изследва 3D моделирането.

Някои евентуално ще смръщят вежди като гледат творбата, потвърждавайки, че това не е изкуство. Но групата разработчици оприличава скептичните реакции към изкуството, генерирано от изкуствен интелект, на тези, с които е посрещнат в началото фотоапаратът.

„Повяват се нови креативен задания. AI е нов инструмент, който разрешава оптимално увеличение на креативния капацитет на хората“, пишат в своя блог от групата.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР