През октомври 2020 г. лидерите на гръцката неонацистка партия Златна

...
През октомври 2020 г. лидерите на гръцката неонацистка партия Златна
Коментари Харесай

Политико: Възражда ли се крайната десница в Гърция?

През октомври 2020 година водачите на гръцката неонацистка партия " Златна зора " получиха дълги присъди за отнемане от независимост, което оказа помощ за възпирането на траялия години наред напредък на радикалния ултранационализъм, изпълнен с принуждение.

Но единствено година по-късно бруталността - и екстремистките възгледи - се появиха още веднъж.

През последните седмици в Солун облечени в черно младежи проведоха няколко набези против възпитаници и деятели, вследствие на което двама души бяха приети в болница, а десетки възпитаници бяха блокирани в класните стаи по време на нападенията. На видеозаписи се вижда по какъв начин някои от нападателите отдават нацистки привет.

В Атина членове на антифашистка група бяха нападнати по-рано този месец с стоманени прътове и ножове, при което бяха ранени минимум трима души. Един от обвинените беше задържан, откакто беше разпознат по татуировка със свастика.

В цялата страна ултранационалистически и симпатизиращи им религиозни групи се причислиха към митингите против имунизациите, на които постоянно стават конфликти с полицията.

Улично принуждение, открита поддръжка за нацистите - това е ускоряваща се наклонност, която тревожи гръцките управляващи и кара откривателите да предизвестяват, че въпреки и за малко време подмолното течение на радикалните крайнодесни възгледи в Гърция да е затихнало, то в никакъв случай не е изчезвало.

Лидерите на " Златна зора " не престават да отглеждат публика от пандиза, до момента в който нови крайнодесни партии набират мощ. Наблюдателите настояват, че смекчени разновидности на тези екстремистки възгледи се промъкват в по-общоприетите полемики, като показват неотдавнашно отворено писмо от юридически, университетски и военни фигури, в което се показва страдание за ерозията на националната еднаквост на Гърция, за което се упреква частично фокусирането върху равенството на ЛГБТК+.

Спирачка за промените

В същото време консервативният министър председател на Гърция Кириакос Мицотакис е упрекнат, че търси път с вярата да задържи десните гласоподаватели в своя лагер.

" В Гърция, и изключително в Централна Македония, има свръхконсервативна десница, която е идеологически подкрепяна и подхранвана от църквата и взе участие в огромните въпроси на политическата сцена ", споделя Никос Маранцидис, професор по политически науки в Университета на Македония в Северна Гърция.

Маранцидис назовава тези сили " спирачка за всяка промяна към съвременна европейска демократична народна власт, която да е в сходство с полезностите на Просвещението ".

„ Златна зора “ е учредена през 1993 година, като се появява от дребна фракция от поддръжници на Адолф Хитлер, чиито членове са известни с насилието си против малцинства, мигранти и левичари.

В продължение на години партията съвсем не се записва в изборните урни. Тогава финансовата рецесия от 2008 година удари Гърция. До 2012 година " Златна зора " се трансформира в третата най-популярна партия в Народното събрание на страната.

Възходът на партията обаче е временен. На изборите през 2019 година " Златна зора " не съумя да премине 3-процентния предел, нужен за влизане в Народното събрание. Междувременно управлението на партията беше изправено пред отплата. През октомври предходната година, след петгодишен правосъден развой, водачите на " Златна зора " бяха приети за отговорни в управление на незаконна организация и получиха присъди до 13 години затвор.

Докато партията запазваше релативно безмълвие в общественото пространство, някои от нейните водачи започнаха да намират способи да популяризират посланията си от пандиза.

Бившият народен представител Илиас Касидиарис сътвори нова политическа партия, наречена " Гърци за родината ", и съумя да провежда партийни събрания и митинги. Той даже употребява комбинацията от канала си в YouTube и телефонния уред на пандиза, с цел да " участва " на някои от събиранията. Усилията му в последна сметка притеглят вниманието на основния секретар на Гърция за политиката за битка с престъпността София Николау, която споделя на администрацията на пандиза, че на Касидиарис не би трябвало да се разрешава да употребява телефона на пандиза, с цел да прави политически изказвания, " които стигат до очевидно подбудителство на ненавист ".

Напоследък тази ненавист се демонстрира на няколко места в страната, изключително в Северна Гърция, където обичайно са по-популярни комбинация от ултранационалистически, религиозни и крайнодесни групи.

След нападенията против възпитаници и деятели в Солун младежкото крило на " Златна зора " излезе с изказване, в което поздрави причинителите на нападението и изрази поддръжка. По сходен метод нападенията в Атина подсетиха за предходни произшествия от страна на поддръжници на " Златна зора ".

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас съобщи в неотдавнашно изявление, че държавното управление признава, че в страната се следи " обновяване на противозаконната активност... в крайната десница от имитатори или клонове на " Златна зора ", които явно се стремят да се възползват от несигурността, породена от пандемията и необятното разпространяване на тайни теории ".

Прокурор от Върховния съд подреди на прокурорите в Атина и Солун да извършат по-задълбочени инспекции на крайнодесните организации.

Нови крайнодесни персони

На фона на отслабващото въздействие на " Златна зора " се появиха нови амбициозни крайнодесни водачи, които постоянно употребяват расистка, ксенофобска, женомразка или хомофобска изразителност.

В гръцкия парламент " Гръцко решение " размени " Златна зора " като най-разпространената крайнодясна партия, прокарвайки редица жестоки антиимигрантски оферти и самохвална националистическа изразителност.

В по-широк проект в гръцкото общество еклектична група от полупублични фигури се сплоти, с цел да изрази огорчението си от положението на гръцката фамилна конструкция и раждаемост, от скорошното въвеждане на полово обучение в учебните заведения и от устрема към тъждество на ЛГБТК+. Отвореното писмо, оповестено през септември, е подписано от 160 души от университетските, правосъдните и военните среди.

Множество анализатори видяха в декларацията стъпка към основаването на нова крайнодясна политическа партия. Тя, съгласно анализаторите, се възхищава на водачи като унгарския министър председател Виктор Орбан, който предизвиква " християнската " еднаквост на Унгария и спори с европейските водачи поради обвиняванията в оттегляне от демокрацията и признатите от него ограничения, ориентирани против мигрантите и правата на ЛГБТ+.

Твърде меко отношение към крайната десница

Левите политици в Гърция сочат с пръст премиера Мицотакис, като настояват, че той не е податлив да се бори с екстремизма и рискува да отчужди десните гласоподаватели.

Те споделят, че Мицотакис се опасява, че възходящата крайнодясна мощ може да отнеме сериозни гласове от ръководещата партия " Нова народна власт ".

" Управлява ни министър-председател, който непрекъснато се тревожи по какъв начин да поддържа щастлива крайнодясната общност, от която лови гласове ", съобщи неотдавна в Народното събрание Алексис Ципрас, който оглавява главната опозиционна партия Сириза.

От време на време „ Нова народна власт “ подхваща стъпки за надзор на редиците си.
 Над 45% нарастване на цените за отопление в Гърция Над 45% нарастване на цените за отопление в Гърция
Продажбата на мазут в Гърция за сезон 2021-2022 стартира в петък, като цените се покачиха с 46 % спрямо предходния сезон. Природн...

По-рано този месец тя в профил от своята парламентарна група депутата Константинос Богданос, някогашен ефирен водещ, добре прочут с подстрекателската си антиимигрантска изразителност, откакто по време на парламентарна полемика по откъслечен с тематиката въпрос той жигосах Гръцката комунистическа партия. В различен неотдавнашен образец Богданос предложи на ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли да одобри афганистански бежанци в дома си, откакто водачът на Европейски Съюз прикани страните членки да предложат леговище на преследваните афганистанци.

Мнозина обаче твърдяха, че наказването е пристигнало прекомерно късно или че Богданос не е трябвало да бъде включван в изборната листа на партията през цялото време, защото възгледите му са били добре известни в страната. Малко откакто Богданос беше изключен, Йоргос Герапетритис, непосредствен помощник на Мицотакис, посочи, че депутатът не е бил изключен от самата партия, което оставя отворена опцията той да се върне в парламентарната група в бъдеще.

Други критици показват, че трима от висшите министри в сегашния кабинет на Мицотакис също са от някогашната ултранационалистическа партия ЛАОС, като назначенията се преглеждат като метод да се защищити дясната секта на партията от протест.

" В името на консолидираното на крайната десница в „ Нова народна власт “ рискуваме да създадем дневния ред на крайната десница преобладаващ ", твърди професорът по политически науки Маранцидис. " В подобен случай ще сме изяли главните полезности на актуалната демократична народна власт и рискуваме да отворим задната врата за всички типове десен популизъм и екстремизъм. "

………….

Анализът е на Нектария Стамули, „ Политико “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР