През октомври 2019г. / веднага след скандала с публикуваната информация

...
През октомври 2019г. / веднага след скандала с публикуваната информация
Коментари Харесай

Румяна Ченалова за имотите на политици зад граница: Цацаров и Гешев бездействат, осъществявайки престъпление

През октомври 2019г. / незабавно след абсурда с оповестената информация за банковите сметки на Иван Гешев в Швейцария / с прессъобщение прокуратурата заяви, че информацията за притежавани банкови сметки, недвижими парцели в чужбина и други вложения, присъединяване в офшорни компании на лица, заемащи висши обществени длъжности / политици и магистрати /, които не са декларирани от тях по съответния ред, е постъпила при основния прокурор на 19 юли и 15 август 2019г.

По предписание на Сотир Цацаров Върховната касационна прокуратура разпореди на Национална агенция за приходите осъществяване на данъчни инспекции на всичките 38 магистрати и политици, заяви тогава държавното обвиняване с инструкции в границите на данъчните инспекции да бъде открит размера на финансовите средства в тези сметки, произхода на средствата, вероятно приемане на приходи от лихви и осъществяване на отговорностите за обявление и възнаграждение на налози. На 21.06.2021год. в изявление за вестник „ 24 часа “ С. Цацаров / някогашен основен прокурор и понастоящем ръководител на КПКОНПИ/ съобщи, че в медийните изявления за въпросния лист съдържат лъжи и откровена политическа далавера. За да оправдае бездействието си като основен прокурор и като ръководител на КПКОНПИ, Цацаров уточни, че създател на справките е ДАНС, а информацията е оперативна и класифицирана, което не разрешава данните да се огласят.

Посочи също по този начин, че информацията, предоставена от Национална агенция за приходите по отношение на предоставената инспекция е постъпила по линия на интернационалния продан на данни и съдържа изискването, че не може да се употребява за правосъдни производства. От изявлението му излиза наяве, че с изключение на на ДАНС и Национална агенция за приходите, инспекцията е предоставена и на КПКОНПИ, чийто началник е понастоящем. В резюме обяснението на Цацаров може да се сведе до следното – аз съм си приключил работата, събират се доказателства, а това става постепенно и мъчно, само че информацията е класифицирана и не може да се разгласява.

Какво обаче споделя законът?

Според член 30 от ЗЗКИ маркирането на класифицираната информация се прави посредством слагането на подобаващ гриф за сигурност, който съдържа равнище на класификация; дата на класифициране;дата на приключване на периода на класификация;правното съображение за систематизиране. Грифът за сигурност се дефинира от лицето, което има право да подписва документа, съдържащ класифицирана информация или удостоверяващ съществуването на класифицирана информация в материал, друг от този документ. Класифицираната информация се основава, обработва, дава, съхранява и унищожава при изискванията и по реда на ЗЗКИ, в случай че в интернационален контракт, по който Република България е страна, е планувано друго. Сроковете за отбрана на класифицираната информация за информация, маркирана с гриф за сигурност " Строго секретно " е 30 години; за информация, маркирана с гриф за сигурност " Секретно " - 15 години;за информация, маркирана с гриф за сигурност " Поверително " - 5 години;за информация, класифицирана като служебна загадка - 6 месеца. След приключване на периодите равнището на подредба се отстранява и достъпът до тази информация се реализира по реда на Закона за достъп до социална информация – член 34 ЗККИ.

Какъв е характера на информацията, посочена в двете информации на ДАНС? Определено равнището на класификацията за сигурност не е „ строго секретно “, „ секретно “ и „ поверително “, защото в тези случаи, избрани като „ държавна загадка “, се изисква нерегламентираният достъп до такава информация да заплашва суверенитета, независимостта или териториалната целокупност на Република България или нейната външна политика и интернационалните връзки, свързани с националната сигурност, или би могъл да сътвори заплаха от пораждане на вреди, или да аргументи такива вреди в региона на националната сигурност, защитата, външната политика или отбраната на конституционно открития ред.

Информацията, предоставена от ДАНС се дефинира по смисъла на член 28 ЗЗКИ като служебна загадка, която се маркира с гриф за сигурност " За служебно прилагане " и чиято отбрана е шест месеца от основаването и. Дори и информацията да е била класифицирана неправилно, това не трансформира характера и. Нещо повече, ЗККИ задължава получателят / в тази ситуация Цацаров/ да укаже на лицето, сложило погрешен гриф за сигурност да в профил неотложно грешката. След приключване на периодите по член 34 ЗККИ равнището на подредба се отстранява и достъпът до тази информация се реализира по реда на Закона за достъп до социална информация. Достъпът до служебна социална информация може да бъде стеснен, само че не повече от 2 години от основаването и то при тъкмо посочени в закона условия. Достъпът до служебна социална информация не може да се лимитира при съществуване на надделяващ публичен интерес / член 13 ал.4 ЗДОИ/.

Наред с това, доколкото в справките на ДАНС се е съдържала информация за банкови сметки, следва да се уточни, че даването на данъчно- осигурителна информация по линия на интернационалния продан се контролира от Директива 2014/107/ЕС на Съвета от 9 декември 2014 година (DAC2), с която е променена Директива 2011/16/ЕС. Според член 16 от Директивата, информацията, излъчена сред държавите-членки под каквато и да е форма, е обхваната от задължението за служебна загадка и се употребява от отбраната, разширена до сходна информация, според националното законодателство на държавата-членка, която я е получила.

След като и тук информацията е избрана като служебна загадка, затова срокът на отбрана по ЗККИ е 6 месеца. В изявлението си за вестник „ 24 часа “, Цацаров съобщи, че данните, получени по линия на интернационалния продан не могат да се огласяват, защото са предоставени с изискването да не се употребяват за правосъдни производства. Смисълът на цитираната инструкция, пренесена в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс е, че въпросните данни, които Национална агенция за приходите годишно получава могат да се употребяват единствено по отношение на налозите, посочени в чл.2, както и във връзка със правосъдни и административни производства, които могат да включват санкции, инициирани вследствие на нарушавания на данъчното законодателство.

Съществува обаче и наредбата на чл.2 пар.2, съгласно която с позволение на способния орган на държавата-членка, информацията и документите, получени според директивата може да се употребява за цели, разнообразни от посочените в параграф 1. Вместо да желае информации от Българска народна банка, основният прокурор / Цацаров и Гешев/ на законово съображение са имали опция посредством шефа на Национална агенция за приходите да изискат такова позволение. Информацията постъпва всяка година във всички страни членки към 30.06.Съгласно член 143г Данъчно-осигурителен процесуален кодекс административното съдействие може да се реализира освен по линия на автоматизирания продан, само че и при поискване на запитващ орган на една страна - членка на Европейския съюз, до запитан орган на друга страна - членка на Европейския съюз, за съответен случай.

По линия на интернационалния продан не се показва информация по отношение на притежавани парцели в чужбина, а единствено данъчно – осигурителна информация.Тази информация има обществен темперамент и събирането и е елементарно осъществимо посредством Министерство на правосъдието. В случая не става въпрос за данъчни закононарушения /каквато отпратка прави Цацаров/, осъществени от български политици и магистрати. Всяка година политици и магистрати са длъжни да заявяват имущественото си положение по реда на ЗПКОНПИ и Закон за съдебната власт. Тези заявления се дават по силата на закона пред съответните органи на власт по см. на член 93т.2 Наказателен кодекс и пропускането да се отразят данните за притежавани парцели, сметки, участия в офшорки и ли други сдружения съставлява по см. на член 313 Наказателен кодекс закононарушение.

От посочената законова уредба е видно, че информацията, постъпила от ДАНС съставлява служебна загадка, чийто период на отбрана е изминал. Информацията, предоставена от Национална агенция за приходите няма да може да се употребява за потребностите на наказателното произвеждане, до момента в който не се изиска позволение от изпращащата страна във връзка с данните за банкови сметки, офшорки и други Информацията по отношение на недвижимите парцели има обществен темперамент. И Цацаров и Гешев са бездействали и не престават да бездействат, осъществявайки състава на закононарушение по член 287а Наказателен кодекс, пропускайки „ да изпълнят навреме длъжностите, които им постанова службата по отношение на наказателно гонене, или по различен метод осуети такова гонене за да избави другиго от наказване “.

Може би би трябвало да си напомним, че на Христо Бисеров беше повдигнато обвиняване за недекларирани пред Сметната палата депозити в Женевска банка, по което беше оневинен, само че КПКОНПИ претендира конфискация на близо 2 млн лв.. Сега обаче нито Цацаров, нито Гешев виждат закононарушението по член 313 Наказателен кодекс, както и опциите за конфискация.

Анализ на някогашния арбитър от Софийски градски съд Румяна Ченалова за Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР