През Новата академична годинаВдигат таксите за университетитеБроят на студентите държавна

...
През Новата академична годинаВдигат таксите за университетитеБроят на студентите държавна
Коментари Харесай

1256 студенти повече държавна поръчка

През Новата академична година
Вдигат таксите за университетите

Броят на студентите държавна поръчка се усилва с 1256 места по отношение на предходната образователна година и общият им брой ще е 39 941. Това е записано в план на решение за одобряване броя на одобряваните за образование студенти и докторанти във висшите учебни заведения и научните организации през образователната 2021-2022 година, качен за публично разискване.

От МОН означават, че поради подготовката на повече фрагменти в област­та на инженерните и компютърните науки нарастват местата за банкет в 23 професионални посоки. Най-голям е процентът в професионално направление общо инженерство - с 37,2%. Намаление за поредна година е утвърдено на местата в обществените, икономически и правни науки.

С решението се утвърждава и приемът на студенти против възнаграждение в държавните висши учебни заведения. Предвидени са 15 422 места.

Вчера Министерски съвет утвърди по-високите такси за образование за новата академична година. В държавните висши учебни заведения междинната такса ще е 45 лв. при междинна такса за образование 1090 лв.. За съпоставяне в този момент тя е 50 лв., а за образование - 950 лв..

Междувременно Софийският университет бе класиран с поредна влиятелна международна ранглиста, която прави оценка достиженията на университетите в осъществяване на световните цели за стабилно развиване на Организация на обединените нации.
В Impact Rankings 2021 на Times Higher Education (THE) Алма матер е класиран на 601-800 място от 1115 университета в света.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР