През ноември стопанската конюнктура в страната се влошава за четвърти

...
През ноември стопанската конюнктура в страната се влошава за четвърти
Коментари Харесай

Бизнес климатът у нас се влошава и през ноември

През ноември стопанската обстановка в страната се утежнява за четвърти следващ месец вследствие на утежняване на настройките в множеството следени браншове - търговия на дребно, сфера на услугите и строителството, като усъвършенстване се следи само в индустрията. Все повече мениджърите във всички икономически сфери предвиждат повишаване на цените през идващите три месеца. Това демонстрират резултати от последното изследване на Националния статистически институт (НСИ).

  Общият индикатор на бизнес климата се намалява през ноември с 2,2 пункта по отношение на октомври , когато се намали с 2,3 пункта, като бележи намаляване за четвърти следващ месец. По този метод индикаторът на стопанската обстановка продължава да отстъпва от върховете, достигнати в края на пролетта и началото на лятото на 2021 година, когато показателят съумя да се възвърне от рекордните дъна през март и април 2020 година (по време на първия пандемичен локдаун). С понижението си през ноември показателят върна под неговото дълготрайно осреднено равнище за втори челен месец.

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, нараства през ноември с 3,2 пункта  след намаляване с 3,9 пункта през октомври, като последната анкета на Национален статистически институт регистрира по-благоприятни оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положение на предприятията. Като лека понижена обаче се прави оценка актуалната индустриална интензивност, при по-умерени прогнози и за активността през идващите три месеца. Основен фактор, затрудняващи развиването на този бранш, продължава да бъдат обвързван с несигурната икономическа среда, следван от дефицита на работна мощ и незадоволителното търсене от страната.

При продажните цени в индустрията се усилва делът на мениджърите, които предвиждат повишаване на продажните цени в индустрията през идващите три месеца, като този дял доближава 22,4%.

Показателят " бизнес климат в строителството " спада с 4,1 пункта  спрямо октомври, когато стабилизира на новото месец по-рано, като има утежняване на оценките и упованията на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Според тях актуалната строителна интензивност и осигуреността на производството с поръчки са понижени по отношение на октомври, като и прогнозите им за активността през идващите три месеца са по-песимистични. Основният проблем за развиването на активността в бранша е несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицита на работна мощ, като последната анкета на Национален статистически институт регистрира повишаване на отрицателното им въздействие.

При продажните цени нараства делът на строителни бизнесмени, които не престават да чакат продължаващо ценово покачване през идващите три месеца.

Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " също спада внезапно с 8,4 пункта  по отношение на октомври, когато се намали с 1,4 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Според търговците на дребно главната спънка за развиването на активността в бранша е обвързвана с несигурната икономическа среда, посочена от 75,6% от предприятията, следвана надалеч обратно от незадоволителното търсене и конкуренцията в сектора. Нараства делът на търговците на дребно, които чакат увеличение на цените през идващите три месеца.

Понижава се още и съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " с 4,7 пункта  след спад с 2,1 пункта през октомври вследствие на по-песимистичните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на техните предприятия. По-негативни са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора не престават да лимитират в най-голяма степен развиването на бизнеса, като през последния месец има усилване на тяхното негативно влияние. За продажните цени в бранша на услугите анкетата регистрира, че мениджърите чакат продължаващото тяхно покачване през идващите три месеца.

Трябва да се има поради, че утежняването на стопанската обстановка в нашата страна през ноември е на фона на е продължаващата четвърта вълна на коронавирусната пандемия и идва на фона на растяща инфлация освен у нас, само че и в световен проект, дължащата се в най-голяма степен на мощен растеж на енергийните цени (електричество, природен газ и недопечен петрол) и на дефицит на първични материали и материали за производството.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР